Ένας συμβολικός αγώνας μήκους 30 χιλιομέτρων στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών, διοργανώνεται την Κυριακή 3 Μαρτίου, με αφετηρία το 2ο χλμ Λάρισας – Συκουρίου και τερματισμό στο σημείο-«μηδέν». «Είναι αφιερωμένος στις ψυχές που χάθηκαν», δηλώνει στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού.

Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερο αγώνα. Επομένως, δεν υπάρχουν πρωτιές, κατηγορίες βραβεύσεων, μετάλλια, χρονομέτρηση, όριο τερματισμού, όρια αποκλεισμού, αψίδες εκκίνησης – τερματισμού, αλλά και μουσική. Αποτελεί μια ακόμη συμβολική κίνηση ώστε τα 57 θύματα να μην ξεχαστούν, με στόχο δια του αθλητισμού να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική κοινωνία.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί, από τους συγγενείς των θυμάτων. Αντί για μια γνώριμη αθλητική αψίδα, στο συγκεκριμένο αγώνα η «αψίδα» θα οριοθετείται από μαύρες σημαίες δεξιά και αριστερά, οι οποίες θα αναγράφουν «1ος Δρόμος Μνήμης».

Σε μια πρωτόγνωρη όπως αυτή προσπάθεια, οι διοργανωτές έχουν ζητήσει από τους συμμετέχοντες -δηλώνουν συμμετοχή χωρίς αντίτιμο- να αναμένουν στο 28ο χλμ. περίπου, εκεί όπου θα στεγάζεται ο τελευταίος σταθμός, ώστε όλοι μαζί να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ακολούθως, θα τελεστεί τρισάγιο, ενώ θα δοθούν σε όλους λουλούδια και κεριά στην μνήμη των συνανθρώπων που χάθηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

«Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε αυτές τις δράσεις»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρία Καρυστιανού δήλωσε στο ThessToday.gr ότι ο αγώνας είναι αφιερωμένος, στους ανθρώπους που χάθηκαν και ότι πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση, σε όσους θέλουν να συμμετέχουν. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας θα ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία, όπως και παρόμοιες δράσεις που θα ετοιμάσουμε για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό τις ενθαρρύνουμε και τις υποστηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες

Στον αγώνα μπορούν να λάβουν μέρος άνδρες και γυναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών. Η απόσταση των 30 χλμ. χαρακτηρίζεται ως μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, παρόλα αυτά ο δρομέας θα βρίσκεται στο δρόμο για περίπου 3,5 – 4 ώρες. Οι δρομείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να έχουν εμπειρία από ανάλογες αποστάσεις, 30 ή και περισσότερων χιλιομέτρων ή τουλάχιστον 2 συμμετοχές σε αγώνες Ημιμαραθωνίου 21χλμ. τα 2 τελευταία χρόνια τους οποίους να έχουν τερματίσει στα προβλεπόμενα χρονικά όρια.

Ο αριθμός των αθλητών που γίνονται δεκτοί στον «1ο Δρόμο Μνήμης» ορίζεται στους 300, λαμβάνοντας υπόψιν τα όρια των οργανωτικών δυνατοτήτων των διοργανωτών, τον έλεγχο του αγώνα σε θέματα ασφάλειας, όπως και την περιβαλλοντική ευθύνη διοργανώσεων με μαζικό χαρακτήρα.

Εκτός από ασφάλεια και παροχή πρώτων βοηθειών, κατά τη διάρκεια του αγώνα θα διανείμονται όλες οι απαραίτητες προμήθειες προς τους αθλητές, ενώ στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής προς το «σημείο μηδέν» θα μπορούν όσοι θέλουν και δεν έχουν την δυνατότητα να τρέξουν (παιδιά, άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το τρέξιμο αλλά θέλουν να συμμετέχουν με αυτόν τον συμβολικό τρόπο), να βαδίσουν την απόσταση.

Aντώνης Τσολναράς (thesstoday.gr)