Μέσω προπληρωμένων χρεωστικών καρτών θα πληρώνονται έως το τέλος του έτους τα περισσότερα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, καθώς πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι να καταργηθεί η πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό που δίνει το δικαίωμα στους δικαιούχους να διαθέτουν τα μετρητά οπουδήποτε θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας, καθώς σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ.

Η νέα υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης «σκιαγράφησε» τις νέες πρωτοβουλίες της, που θα συνδέονται με την δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης για όλα τα επιδόματα, με αυτοματοποιημένο έλεγχο και εναρμόνιση των κριτηρίων.

«Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας» ανέφερε.

Με τη νέα παρέμβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκεται η διαφάνεια των συναλλαγών για τους δικαιούχους επιδομάτων και η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι περισσότερες συναλλαγές των κατόχων προπληρωμένων καρτών θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Παράλληλα θα επιβληθεί όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι, χρησιμοποιώντας τις κάρτες τους.

Ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας

Στις πρωτοβουλίες του νέου υπουργείου εντάσσεται ο ψηφιακός ανασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ, η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των παιδιών με αναπηρία, η μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και η αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ και οι αγρότισσες, λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας ύψους 150 ευρώ για διάστημα 4 μηνών, όταν οι μισθωτές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα λαμβάνουν επίδομα ίσο με το ύψος του κατώτατου μισθού και για 9 μήνες.

insider.gr