Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο δυτικός διάδρομος της σιδηροδρομικής σήραγγας Σεπολίων Αττικής, ενώ θα απαιτηθεί μια διετία για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την κακοκαιρία τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής στη Θεσσαλία, ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νικόλαος Ταχιάος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασιλείου Βιλιάρδου.

Για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία ο κ. Βιλιάρδος είχε ρωτήσει εάν θα ολοκληρωθεί το 2024, καθώς και για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης και κατάπτωσης ρητρών από τρίτους (Hellenic Train, COSCO, ΟΛΠ κά).

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας, είπε ότι «μιλάμε για πλήρη ανάταξη-ανακατασκευή της γραμμής της ηλεκτροδότησης και πλήρη επανατοποθέτηση όλων των συστημάτων εξαρχής».

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο «δεν υπάρχει περίπτωση στο τέλος του 2024 να γίνει αυτή η αποκατάσταση. Αυτή η αποκατάσταση θα πρέπει να λήξει μέχρι τα τέλη του 2025. Ουσιαστικά χρειάζεται περίπου μία διετία για να επέλθει (η αποκατάσταση) σε πλήρη έκταση».

Όσο για το θέμα των αποζημιώσεων, είπε ότι προς το παρόν, δεν έχει εγερθεί οποιαδήποτε απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το συγκεκριμένο λόγο. Νομικά πρόκειται για ανώτερη βία, που αυτή τη στιγμή δεν θεμελιώνει αιτήματα αποζημίωσης.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ