Υπό το πρίσμα των διεθνών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών και με γνώμονα την ανάγκη για ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τα μέσα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αποφύγουν πιθανές προκλήσεις και εμπόδια κατά την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα: Πώς να γίνετε ExportExperts «Εμπόδια Εισόδου σε Ξένες Αγορές». 

O κ. Δημήτρης Καραβασίλης,Founder και CEO της DK Consultants Group, εξήγησε ότι τα εμπόδια εισόδου σε ξένες αγορές αποτελούν μια πολύ κρίσιμη παράμετρο στη διαμόρφωση της στρατηγικής μιας εξαγωγικής επιχείρησης, ακόμα και για τις αγορές της Ε.Ε. και της Βόρειας Αμερικής που είναι μεν ώριμες επιχειρηματικά και εξαγωγικά, ωστόσο ο βαθμός της πληροφόρησης που απαιτείται για να διεισδύσει μια εταιρεία σε αυτές τις αγορές είναι μεγάλος. 

Ως ιδιαίτερα σημαντικός αναδεικνύεται ο ρόλος της συνεργαζόμενης τράπεζας. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η κα Ελένη Αλμπαντή, Exportgate, i-Services της τράπεζας Eurobank, οι υπηρεσίες και τα υποστηρικτικά εργαλεία που διαθέτει ο τραπεζικός κλάδος είναι καταλυτικές για τη διεκπεραίωση του εγχειρήματος της εξαγωγής και τη διαχείριση του ρίσκου που εμπεριέχεται. 

Τη σημασία για τις επιχειρήσεις της διερεύνησης και ανάλυσης δυνητικών συνεργατών σε ξένες αγορές και την ανάγκη να γνωρίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το προφίλ της εταιρείας που καλείται να συνεργαστεί μέσω της ανταγωνιστικής ευφυΐας, υπογράμμισε ο Δρ. Αδριανός Πρωτόγερος, Διευθύνων Σύμβουλος του Πλάτων Ινστιτούτου Διεθνούς Στρατηγικής Εξωστρέφειας. 

Τέλος, μέσω των πραγματικών παραδειγμάτων που παρουσίασαν ο κ. Βασίλειος Βοντίτσος, Εμπορικός Διευθυντής-Τομέα Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων της εταιρείας ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η κα Λίλα Κούρτη, Διευθύντρια Εξαγωγών & Marketing της ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ Ε.Ε. και ο κ. Βασίλειος Σαββαΐδης, Managing Director, της εταιρείας ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Α.Ε.Β.Ε. δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γνώσεων και παραδειγμάτων για την πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε και της Β. Αμερικής. 

Ο ΣΘΕΒ μέσω της υπηρεσίας του EXPORTWINNERSκαι η υπηρεσία EXPORT READY του ΣΕΒ είναι πάντα στη διάθεση των επιχειρήσεων μελών των συνδέσμων για να συμβάλουν στο απαιτητικό έργο της εξαγωγής των ελληνικών  προϊόντων.