Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ Σωτήρης Σωτηρίου (φωτογραφία κάτω) απέστειλε προς τον Ε.Λ.Γ.Α. Λάρισας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιστολή την οποία κοινοποίησε στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τριαντόπουλο και στον Διοικητή του Ε.Λ.Γ.Α., κ. Λυκουρέντζο σχετικά με τις δηλώσεις ζημιάς Κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την Πλημμύρα στις 6-9-2023.

Ειδικότερα ρωτάει ποιος υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης για αγροτεμάχια με αλλοίωση εδάφους λόγω του Daniel. Ο ιδιοκτήτης τους αγροτεμαχίου ή ο ενοικιαστής.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Για την θεομηνία με ονομασία « Daniel », το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ έχει κλείσει από τις 12/1/2024.

Οι επιτροπές ελέγχου που έχουν οριστεί από την Περιφέρεια, διαπιστώνουν διαφορές στην αυτοψία καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες ως προς το ποιος πρέπει να υποβάλλει αίτηση για αποζημίωση για αγροτεμάχια με αλλοίωση εδάφους και φερτά υλικά ( ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής).

Επίσης σε περιοχές που δεν υπήρχε πρόσβαση μέχρι πρόσφατα, διαπιστώθηκαν τώρα οι ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό και αλλοίωση εδάφους.

Αυτή τη στιγμή όμως το σύστημα είναι κλειστό και υπάρχουν τουλάχιστον 200 αιτήματα πληγέντων παραγωγών για να γίνει αρχική δήλωση ζημιάς και υποβολή φακέλου.

Για τους παραπάνω λόγους και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας παρακαλούμε να αποφασίσετε με ποιο τρόπο θα γίνουν οι διορθώσεις και νέες δηλώσεις αυτών των παραγωγών, καθώς το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ είναι κλειστό και καμία αλλαγή ή προσθήκη δεν μπορεί να γίνει από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ»