Τα λιμνάζοντα ύδατα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας κάνουν επιβεβλημένο τον εμβολιασμό όσων επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές αλλά και των κατοίκων που δίνουν καθημερινά τον δύσκολο αγώνα για την αντιμετώπιση των σνεπειών της φονικής καταιγίδας Daniel.

Εμβολιαστικά κέντρα για αντιτετανικό εμβολιασμό, υπάρχουν τρία στην πόλη της Λάρισας, στην Φιλιππούπολη, στους Αμπελόκηπους και στην Γιάννουλη.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η συντονίστρια του εμβολιαμού στην ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων κ. Ράνια Πινακά, «… Προσπαθούμε να προστατέψουμε και το γενικό πλυθησμό, προηγήθηκε ο εμβολιασμός Πυροσβεστών και εθελοντών… τώρα εμβολιάζονται εθελοντές και όσοι εμπλέκονται στον καθαρισμό των σπιτιών… όσοι έρχονται σε επαφή με χώμα, θα πρέπει να κάνουν το αντιτετανικό εμβόλιο… η ανοσία αρχίζει άμεσα… η προσέλευση είναι καλή… πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και στην Καρδίτσα»

Παράλληλα, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη, γίνονται εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Α σε οικισμό Ρομά στους Σοφάδες Καρδίτσας και τα Φάρσαλα, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Για τους ενήλικες θεωρείται ότι έχουν κάποια στιγμή της ζωής τους έρθει σε επαφή με τον ιό γι αυτό και δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Α. Βαλτάς είπε πως από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, τα φαρμακεία ήταν κοντά στον πολίτη για να διανείμουν φάρμακα, πολλά καταστράφηκαν από την πλημμύρα. Έγινε προσπάθεια μέσω των συνεταιρισμών φαρμακαποθηκών, ακόμα και σε φαρμακεία που είχαν ζημιές, να δοθούν στους ανθρώπους τα φάρμακα ακόμα κι έξω από τα φαρμακεία ή να πάνε τα φάρμακα στα σπίτια παππούδων και γιαγιάδων. 

«Ζητήσαμε από τις εταιρίες να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων για την περιοχή της Θεσσαλίας… Δώσαμε το δικαίωμα οι άνθρωποι να μπορούν να συνταγογραφήσουν ξανά τα φάρμακα που χάθηκαν, χωρίς να μπει κόφτης στην συνταγογράφηση… Στον Βόλο, του φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούσε, δώσαμε χώρο στην συνεταιριστική φαρμακαποθήκη του Βόλου και στήθηκε εκεί φαρμακείο…

Η απόφαση του Υπουργού για μη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα είναι πολύ σωστή… Υπάρχουν πολλά φαρμακεία που έχουν ζημιές 50, 100 και 200 χιλιάδων ευρώ… Τα φάρμακα ψυγείου αχρηστεύθηκαν… θα πρέπει οι εταιρίες να δείξουν ευαισθησία και να τα επιστρέψουν στα φαρμακεία», τόνισε.