Δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης“, δήλωσαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας με αφορμή την “σοκαριστική“, όπως την χαρακτήρισαν “εικόνα του εργαζόμενου που σερβίρει σχεδόν κολυμπώντας στη Ρόδο“.

Η εικόνα αυτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συνδικάτου Αθ. Αγγελάκη “είναι ένα ακόμα από τα πολλά περιστατικά που αποτελούν καθημερινότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου στα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία. Σε τέτοιες άθλιες συνθήκες χτίζεται η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη του κλάδου που συνέχεια πανηγυρίζουν αφεντικά και κυβερνήσεις. Ο νέος υπουργός εργασίας έπεσε από τα σύννεφα και με «άμεση» παρέμβαση του, έδωσε «εντολή» (όπως είπε), να γίνει έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας.

Δε γνωρίζει άραγε ότι χρόνια τώρα η επιθεώρηση εργασίας είναι υποστελεχωμένη; Και όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε ολόκληρη την χώρα, όπως και στη πόλη μας. Με αποτέλεσμα να καλείται να ελέγξει τις συνθήκες που εργάζονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε πόλη με επιθεωρητές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ούτε γνωρίζει ότι με τους νόμους που έχουν ψηφίσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει μια κανονική ζούγκλα στους τόπους δουλειάς; Φυσικά τα γνωρίζει όπως τα γνώριζαν όλες οι κυβερνήσεις“.

Περιγράφοντας τις συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν πολλοί εργαζόμενοι (κυρίως εποχικοί) η κ. Αγγελάκη υπογράμμισε ότι “σε νησιά που θεωρούνται η «βαριά βιομηχανία» όπως λένε όλα τα κυβερνητικά στελέχη, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 μέρες την βδομάδα, 12 ώρες τη μέρα για να πάρουν ψίχουλα. Και είναι ψίχουλα γιατί όλοι αυτοί οι συνάδελφοι μας καλούνται να βγάλουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο με τα χρήματα που θα πάρουν από την εποχική τους εργασία.

Πολλοί είναι αναγκασμένοι να μένουν σε λυόμενα, ορισμένοι στα αμάξια τους, ακόμα και σε στάβλους ύστερα από καταγγελίες που διαχρονικά γίνονται (και σε αυτή την περίπτωση έχουμε την υποκριτική έννοια από όλους τους «αρμόδιους» οι οποίοι είναι συγχρόνως υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση). Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων η διαμονή σε ένα σπίτι για όλη την σεζόν ξεκινάει από 8.000 και φτάνει ακόμα και τα 24.000.

Γιατί λοιπόν ένας εργαζόμενος να δεχθεί να εργαστεί με αυτούς τους όρους και να δουλεύει ήλιο με ήλιο; Πόσες ώρες, πόσες μέρες σερί χωρίς ξεκούραση μπορεί ο διανομέας, ο μάγειρας, ο λαντζέρης, ο σερβιτόρος να δουλεύει; Πόσους ακόμα συνάδελφους μας θα θρηνήσουμε, πόσοι ακόμα θα σακατευτούμε στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών του κλάδου;

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τη δουλειά ήλιο με ήλιο κάθε μέρα για μήνες ολόκληρους, που οδηγεί στην εξάντληση του ανθρώπινου οργανισμού, ζητώντας παράλληλα συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με 5ήμερο 7ωρο 35ωρο χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την επανένταξη όλων των ειδικοτήτων που βγήκαν το 2012 από τα ΒΑΕ, για την ένταξη επίσης των διανομέων, την διασφάλιση ταμείου ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους εποχικούς χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, στελέχωση του ΣΕΠΕ κ.α.

ertnews.gr