Ένας πολιτισμός που προωθεί την αλληλεγγύη μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, ενωμένης και ασφαλούς κοινωνίας.

Η τέχνη ενισχύει την ανθρώπινη επαφή, ενθαρρύνει την κατανόηση, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση.

Αυτοί είναι οι στόχοι της συναυλίας αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Λαρισαία σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:30 που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Οι καλλιτέχνες είναι παρόντες σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. Στέκονται αρωγοί, απαλύνοντας τον πόνο των ανθρώπων, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Έτσι, οι μουσικοί της ΚΟΑ, ο μαέστρος της Λουκάς Καρυτινός και η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα της συναυλίας, ώστε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας να προβούν στη ζωντανή μετάδοσή της στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος (δίπλα από το ωδείο), δίνοντας τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί και δεν βρήκε εισιτήριο.

Τα έσοδα από τη συναυλία, θα διατεθούν για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

Η συναυλία

Ένας αιώνας πέρασε από τη γέννηση της απόλυτης ντίβας. Της πιο διάσημης κι αγαπημένης υψιφώνου που με τις σπάνιες φωνητικές κι υποκριτικές ικανότητές της, αποτέλεσε μέτρο σύγκρισης για κάθε νέα λυρική τραγουδίστρια.

Η Λαρισαία διακεκριμένη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου ερμηνεύει άριες από όπερες στις οποίες η La Divina άφησε το αποτύπωμά της.

Στο πρόγραμμα, κορυφαίες στιγμές του οπερατικού ρεπερτορίου, όπως το “Vissi d’ Arte” από την Τόσκα, το “Tacea la note” από την όπερα Τροβατόρε και το “Oh mio babbino caro”, από το Τζάννι Σκίκι.

Επιπλέον, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει γνωστά ορχηστρικά αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Μότσαρτ κά. Στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, Λουκάς Καρυτινός.

Το πρόγραμμα με μια ματιά:

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)
Εισαγωγή από την όπερα Τραβιάτα
Addio del Passato από την όπερα Τραβιάτα

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
Εισαγωγή από την όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο
Voi che sapete, άρια από την όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο

ΠΙΕΤΡΟ ΜΑΣΚΑΝΙ (1863-1945)
Ιντερμέτζο από την όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858-1924)
Vissi d’ Arte από την όπερα Τόσκα

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ
Εισαγωγή από την όπερα «η Δύναμη του Πεπρωμένου»
«Tacea la notte» άρια από την όπερα Τροβατόρε

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ
Άρια «Oh mio babbino caro», από την όπερα Τζάννι Σκίκι

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
Εισαγωγή από την όπερα Μαγικός Αυλός

ΖΟΡΖ ΜΠΙΖΕ (1838–1875)
Πρελούδιο από την όπερα Κάρμεν

ΣΑΡΛ ΓΚΟΥΝΟ (1818-1893)
Άρια Μαργαρίτας από την όπερα Φάουστ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (1925-2021)
«Μαρίνα» από το μπαλέτο Ζορμπάς

ΣΟΛΙΣΤ
Μυρτώ Παπαθανασίου, υψίφωνος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λουκάς Καρυτινός