Την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, πήραν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων.

Η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας, όπως ο γάμος ομοφύλων και οι πολύ αρνητικές συνέπειές του, οι νέες ταυτότητες σε συνδυασμό με την ψηφιακή “επανάσταση”, αλλά και ιδίως θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία, όπως η ανάγκη στήριξης των πλημμυροπαθών & η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Λάρισας, ζητήματα στα οποία συνέδραμε και συνδράμει ουσιωδώς αφανώς η Μητρόπολή μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πολύτεκνες οικογένειες και στις δυσκολίες που υπάρχουν, με δεδομένο το γεγονός ότι οι πολύτεκνοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη στήριξη που θα έπρεπε από την πολιτεία.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης, συνεχώς γίνεται λόγος για υπογεννητικότητα και το δημογραφικό απασχολεί τη χώρα μας, όμως δεν υπάρχει ουσιαστική ώθηση προκειμένου οι νέοι μας μας να κάνουν οικογένεια. Το υπουργείο Οικογένειας, θεωρητικά είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, όμως σαφέστατα πρέπει να γίνουν πολλά για να αρχίσει να παίρνει μία ανάσα η ελληνική οικογένεια.

Οι καθημερινές ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας είναι πολλές. Ακόμη όμως και στα επιδόματα ή σε παροχές, υπάρχουν χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, “τιμωρώντας” ουσιαστικά δύο εργαζόμενους γονείς, με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που υπάρχουν δύο εισοδήματα, αυτομάτως θεωρείται ότι οι ανάγκες καλύπτονται.

Δεν υπολογίζεται ωστόσο ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, γίνονται επιπλέον περικοπές. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πρέπει να δείξει το κράτος στους πολύτεκνους το σεβασμό που τους αρμόζει. “Η πολυτεκνία είναι ευλογία και οφείλουμε να τη στηρίξουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ. τόνισαν την ανάγκη στήριξης του Συλλόγου και αναφέρθηκαν στην προσεχή εκδήλωση, στην οποία θα βραβευτούν οι αριστούχοι μαθητές, οι πρωτοετείς φοιτητές και οι νέες μητέρες.

Από πολύ νωρίς έχει φανεί ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση για δουλειά από το νέο Δ.Σ., όμως είναι σαφές ότι από μόνη της η διάθεση δεν είναι αρκετή. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και στην εποχή μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο, με τους ελάχιστους πόρους που έχει ο σύλλογος, να μπορεί να προσφέρει αυτό περιμένουν τα μέλη.

Η στήριξη των φορέων και όλων όσων αντιλαμβάνονται τη μεγάλη προσφορά αυτών των ανθρώπων αλλά και τον μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινά, είναι απαραίτητη. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης, τόνισε ότι πάντα υπάρχει η διάθεση για άμεση και έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας του Συλλόγου.

Σαφέστατα οι πλημμύρες έχουν αφήσει πληγές που δεν έκλεισαν και η Μητρόπολη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά σε όλους εκείνους που βρέθηκαν σε απόγνωση. Και όχι μόνο σε αυτούς. Οι ανάγκες στην περιοχή μας είναι πολλές και δύσκολα καλύπτονται. Το σημαντικό είναι όμως να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας. Το βέβαιο είναι ότι οι πολύτεκνοι προσφέρουν στην κοινωνία μας το σημαντικότερο δώρο και αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουν και να το σέβονται όλοι.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε κατά την συνάντηση, αφορούσε τις ψυχομετρικές και αθλητικές δοκιμασίες των υποψηφίων για στρατιωτικές σχολές, οι οποίες γίνονται σε άλλες πόλεις και διαρκούν αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα το κόστος να αποτελεί πονοκέφαλο για μία πολύτεκνη οικογένεια.

Τέθηκε λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο θα ήταν εφικτό να γίνονταν κάποιες από τις δοκιμασίες στη Λάρισα, προκειμένου να γλίτωναν τουλάχιστον μερικές διανυκτερεύσεις και να μειώνονταν τα έξοδα. Ο Μητροπολίτης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι πράγματι ο προβληματισμός των πολύτεκνων είναι λογικός, ενώ εξέφρασε τη διάθεση να δει κι ο ίδιος προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι της περιοχής μας.

Τα μέλη του ΔΣ ευχαρίστησαν και ευχαριστούν για τις πατρικές ευχές και την έμπρακτη στήριξη τον Ποιμενάρχη μας.

Μία συνάντηση ουσιαστική, που σίγουρα αποτελεί τη συνέχεια μίας άριστης επικοινωνίας.