Για οριζόντια και άδικη φορολογική αντιμετώπιση χιλιάδων πολιτών κάνει λόγο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Κόκκαλης που το μεσημέρι της Παρασκευής συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, τόνισε χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είναι προφανές ότι πλήττει την μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων, που τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από το τεκμαρτό όριο».

Μεταξύ άλλων στη συζήτηση με τους συναδέλφους του νομικούς ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός τόνισε πως «ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, κατά την συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για άδικη οριζόντια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται φορολογικά κατά τρόπο όμοιο και εξομοιώνονται μεταξύ τους, τεκμαίροντας, ότι όλοι έχουν εισόδημα ελάχιστο άνω των 10.000 ευρώ, ενώ είναι δεδομένο ότι κάθε φορολογούμενος τελεί υπό διαφορετικές οικονομικές και εισοδηματικές συνθήκες.

Πρόκειται για το πιο άδικο σύστημα φορολόγησης, που αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας και της εισφοράς στα δημόσια βάρη ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του καθενός, ενώ είναι προφανές ότι πλήττει την μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων, που τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από το τεκμαρτό όριο.

Η τεκμαρτή φορολόγηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση σύσσωμων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, ανοίγοντας έναν δρόμο συζητήσεων και συσκέψεων, ακόμη και αναφοράς κινητοποιήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη, αποφεύγοντας προκλητικώς και αναίσχυντα να απαντήσουν και να τοποθετηθούν επί των ήδη αναγγελθέντων εξαθλιωτικών και άδικων μέτρων, και επιθυμώντας πίστωση χρόνου, έκαναν λόγο για «διαρροές», επί των οποίων δεν γίνεται να απαντήσουν.

Το ζήτημα είναι, ποιον θεωρούν ότι υποτιμούσαν, όταν έλεγαν ότι πρόκειται για διαρροές, ενώ ήδη είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα στο υπουργικό συμβούλιο. Τον Υπουργό, τους εαυτούς τους, τους συνομιλητές τους ή την ίδια την κοινωνία;

Είναι προφανές ότι μεταξύ δύο κακών, επέλεγαν να υποτιμούν ακόμη και τον εαυτό τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση, έπρεπε να παραδεχθούν ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα, εξαπάτησαν το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, που στις πρόσφατες εκλογές, ομνύονταν ότι θα στηρίζουν.

Σήμερα όμως δεν μπορεί κυβερνητικός να μιλά για διαρροές, απλά διότι τα μέτρα αυτά έχουν ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήδη βρισκόμαστε προ των πυλών για την πιο άδικη οριζόντια αφαίμαξη των βιοπαλαιστών της καθημερινότητας, τους οποίους αντί η Κυβέρνηση να στηρίξει με κίνητρα, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα, εξαθλιώνει για να αποχωρήσουν, καθώς θα καταβάλλουν ένα φόρο που δεν αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Οι δικαιολογίες και οι προκλητικές υπεκφυγές τελείωσαν πλέον, διότι οι διαρροές, ήδη βρίσκονται σε διαβούλευση. Πλέον καθένας πρέπει να λάβει σαφή θέση. Θα ταχθεί υπέρ της εξόντωσης των ελευθέρων επαγγελματιών στηρίζοντας το σχέδιο νόμου και ομολογώντας την κρυφή προεκλογική ατζέντα; Ή θα αγωνιστεί για να θωρακιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την άδικη αφαίμαξη του ελάχιστου εισοδήματός τους;» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.