Την Πορτογαλία και την Ισπανία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Λυκείου Γόννων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Educating the Democratic Citizens of Tomorrow» σε συνεργασία με τα τέσσερα σχολεία-εταίρους του από Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία και Ελλάδα.

Στην Πορτογαλία οι μαθητές και οι καθηγητές επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα Λισσαβόνα και την πόλη Torres Vedras, όπου βρίσκεται η έδρα του Πορτογαλικού σχολείου Henriques Nogueira. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την άριστη κατάσταση του Πορτογαλικού σχολείου, την οργάνωση του και τις υποδομές του και υλοποίησαν σε συνεργασία με τους ξένους μαθητές ένα πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το κύριο θέμα των δραστηριοτήτων ήταν οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του 20ου αιώνα στις χώρες τους, οι αγώνες για τη δημοκρατία και η μουσική και τα τραγούδια που γράφτηκαν για τους αγώνες κατά της δικτατορίας.

Τους μαθητές και τους καθηγητές υποδέχτηκε αυτοπροσώπως στο Δημαρχείο του Torres Vedras της Πορτογαλίας η Δήμαρχος της πόλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δήμαρχος τους καλωσόρισε, συζήτησε μαζί τους για τη σημασία της δημοκρατίας, τους παρουσίασε βίντεο με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής και του πολιτισμού τους, ενώ παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους και πρόσφερε σε όλους αναμνηστικά δωράκια. Επιπλέον διέθεσε δωρεάν το λεωφορείο του Δήμου για να μεταφέρει τις ομάδες Erasmus από την πρωτεύουσα Λισσαβόνα στην πόλη του Τόρρες Βέντρας, με ενδιάμεσες επισκέψεις σε αξιόλογα μέρη της Πορτογαλίας, όπως το μνημείο των Θαλασσοπόρων στη Λισσαβόνα, το Εθνικό Παλάτι στη Sintra, το Μοναστήρι του Τζερόνυμο, του Belém, η παραλία Santa Cruz στις ακτές του Ατλαντικού κ.α.

Παράλληλα, οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν η Μονή Batalha, που συνδέεται με την Πορτογαλική Ανεξαρτησία, τη Nazaré, μια πόλη ψαράδων με κύματα κατάλληλα για σερφ, καθώς και να γευτούν νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας, που κυριαρχείται από το ψάρι και ιδιαίτερα το μπακαλιάρο, μαγειρεμένο με ποικίλους τρόπους.

Στην Ισπανία οι μαθητές και οι καθηγητές κατέλυσαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Η ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με την αντίστοιχη Πορτογαλική και Πολωνική, επισκέφθηκε το σχολείο IES Josep Sureda i Blanes και συμμετείχε σε ποικίλες δραστηριότητες με κύριο θέμα τη δημοκρατία στη χώρα τους και τη δημοκρατία στο σχολείο.

Επιπρόσθετα, είχε την τιμή να ξεναγηθεί τόσο στο Κοινοβούλιο των Βαλεαρίδων Νήσων, όσο και στο Δημαρχείο της Πάλμα και να ενημερωθεί για τη Δημοκρατία στην Ισπανία.

Επιπλέον, επισκέφθηκε μουσεία και άλλους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος και παρακολούθησε παραδοσιακές εκδηλώσεις, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψαν οι περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Πάλμα, το βασιλικό παλάτι Almudaina, η ρωμαϊκή πόλη Pollentia, η γραφική πόλη Alcúdia και το λιμάνι της Alcúdia, η Reixa, η τοποθεσία Mirador de na Creueta, που βρίσκεται 200 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και έχει μια από τις πιο μαγευτικές απόψεις του νησιού κ.α.

Οι οικοδεσπότες εταίροι από την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και φιλικοί και με εγκαρδιότητα προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους τόσο για να ευχαριστήσουν τους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές, όσο και για να συμβάλουν στην επιτυχία του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του.

Η ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτέλεσε πολύτιμη εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς η αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες διεύρυνε τους ορίζοντές τους, βελτίωσε τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες, επέκτεινε τις ψηφιακές τους δεξιότητες, δημιούργησε φιλίες και επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στο μέλλον της κοινωνίας των πολιτών.