Στην εκδήλωση της Επιτροπής Unesco ν. Λάρισας, παραβρέθηκε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Τοπική Επιτροπή UNESCO ν. Λάρισας με επικεφαλής την κ. Θεοδώρα Κάλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Ελασσόνας και Δήμο Τεμπών, την Εθνική Επιτροπή και το Εθνικό Συμβούλιο της UNESCO και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακήρυξη και ένταξη της Οικονόμειου Σχολής στα Νεότερα Μνημεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το αίτημα να χαρακτηριστεί ως Νεότερο Μνημείο η Οικονόμειος Σχολή Τσαριτσάνης κατέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας με φάκελό της στο Υπουργείο Πολιτισμού, διαδικασία που ξεκίνησε η Τοπική Επιτροπή για την UNESCO ν. Λάρισας και με την μεγάλη στήριξη της τότε δημοτικής αρχής ξεκίνησαν οι ενέργειες προκειμένου να να υποβληθεί το αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Είναι πολύ σημαντικό δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ευαγγέλου να βλέπεις τους κόπους τόσων ανθρώπων να ανταμείβονται.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη και είναι χρέος όλων μας να την διαφυλάξουμε και φυσικά να την κληροδοτήσουμε στις γενιές του
μέλλοντος.
Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO που όπως είναι γνωστό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και εξειδικευμένο Διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. 

Τα αξιόλογα χειρόγραφα και τα πολύτιμα συγγράμματα του Κωνσταντίνου Οικονόμου είχαν τη δική τους θέση στην ΙΣΤΟΡΙΑ και τώρα δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να έχουν τη δική τους θέση στον μεγάλο και σπουδαίο κατάλογο των Μνημείων Πολιτισμού της UNESCO. 

Όλα ξεκίνησαν πριν χρόνια όταν δέχθηκα στο γραφείο μου την επίσκεψη της κυρίας Κάλλα, και μετά από μια ουσιαστική συζήτηση ακολούθησε ένας αγώνας που έφτασε στο τέλος του με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Όσοι πιστέψαμε σε αυτή την προσπάθεια αισθανόμαστε δικαιωμένοι υπογράμμισε ο κ. Ευαγγέλου. 

Η γέφυρα που δημιουργήσαμε ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την UNESCO μεγαλώνει και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα για τον τόπο.
Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ένθερμο υποστηρικτή της προσπάθειας μας.