Την Κυριακή 22 Μαΐου εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και μέλη του Ελληνικού τμήματος του ICOM επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022.
Κατά την επίσκεψη, τους υποδέχθηκαν η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κα Άννυ Ψάρρα και η αν. προϊσταμένη αυτοτελούς τμήματος διοικ. και οικ. υπηρεσιών κα Ιωάννα Δεληγιάννη. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν τόσο στους χώρους του μουσείου όσο και τις τρέχουσες περιοδικές εκθέσεις. Στη μόνιμη έκθεση ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια κ. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό της τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Τόσο η Πρόεδρος κ. Τέτη Χατζηνικολάου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για το σύνολο των εκθέσεων και των δράσεων που τις συμπληρώνουν και τόνισαν πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μουσείο της περιφέρειας αντίκρισαν με έκπληξη ένα μουσείο εφάμιλλο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο αιτιολογεί απόλυτα και την απόφαση του Συμβουλίου Νεότερου Πολιτισμού να προσχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι στην αναγνώρισή του ως το πρώτο πιστοποιημένο μουσείο σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου ήταν να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 ήταν «Η Δύναμη των Μουσείων».
Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι παρόντες ήταν οι : Τέτη Χατζηνικολάου, επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Φρόσω Νομικού, αρχαιολόγος, μουσειολόγος, Γραμματέας ΔΣ ICOM, Βούλα Καλιόδη, αρχαιολόγος, τέως γραμματέας ICOM, Κορνηλία Χατζηασλάνη, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος τέως υπεύθυνη εκπ/κών προγραμμάτων Μουσείου Ακροπόλεως, Ρούλα Χάϊδου, ιστορικός της τέχνης, μουσειολόγος, επιμελήτρια Φιλοτελικού Μουσείου Αθήνας, Μάγδα Τσέκου, επιμελήτρια Εκπαίδευσης, Ιωακείμ Θεοδωρίδης, Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης ΕΜΣΤ, κ. ά.

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα
Τηλ. 2410 623615, 2410616266
Email: info@katsigrasmuseum.gr
www.katsigrasmuseum.gr