Το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε την εγγραφή είκοσι ενός (21) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο.

"Οι Καμήλες και Ντιβιτζίδες στη Φιλιππούπολη Λάρισας" είναι πλέον εγγεγραμμένο στοιχείο, στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για την αναπαράσταση ευετηρικού εθίμου του Δωδεκαημέρου από την Ανατολική Ρωμυλία, που πραγματοποιείται στη Φιλιππούπολη, Λάρισας, μια περιοχή, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.

Η αναπαράσταση τελείται από το 2014 με πρωτοβουλία της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης. Η αναβίωση του εθίμου συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας των Φιλιππουπολιτών Λάρισας που κατάγονται από Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες.

Το έθιμο αναβιώνει σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα και στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας,τελείται, αδιάλειπτα, με μια μεγάλη δυναμική. Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία ΑΠΚ υποβλήθηκαν το 2021, έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και φυσικά, από τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων.

Σύμφωνα με το ΥπΠολ, "η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, περιέχει τεκμήρια από το βαθύ πολιτιστικό ίχνος ενός πλούσιου και ως ένα βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος. Αποτελεί βασικό στοιχείο του Πολιτισμού μας και οφείλουμε να την τιμούμε και να τη σεβόμαστε. Η σύγχρονη κοινωνία μας έχει τις ρίζες της στην παράδοση, στην ιστορία, στις εμπειρίες των ανθρώπων που προηγήθηκαν ημών σε αυτόν τον τόπο. Μέλλον χωρίς παρελθόν δεν είναι ευοίωνο".