Μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνεργασία για την παραγωγή ενός ξεχωριστού τοπικού προϊόντος έκανε στη Λάρισα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας και η τοπική Ζυθοποιία Πηνειού.

Η ιδέα έγινε πράξη και πράγματι στη Λάρισα ξεκίνησε ήδη η παραγωγή μιας μπίρας με το φημισμένο κάστανο Μελιβοίας Αγιάς. Το όνομα της Loches. Lo από το Λόλα (το λαρισαϊκό brand μπύρας), και ches από το 

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού Γιώργος Πέτρου, πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει να γνωρίσει το διάσημο τοπικό προϊόν που είναι το κάστανο Μελιβοίας, στους λάτρεις της μπίρας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτρου σημείωσε πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σημαντικά αποτελέσματα υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό μέχρι στιγμής.

«Κυρίως στη Νότια Γαλλία, στην Κορσική, στη Νότια Ισπανία, κτλ, βρίσκει κανείς μπύρα με κάστανο. Πρόκειται για περιοχές που η παραγωγή κάστανου είναι μεγάλη και υπάρχει παράδοση και τεχνογνωσία», σημείωσε.

Τέλος ο κ. Πέτρου είπε πως το επόμενο βήμα είναι να κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη μπίρα, ώστε να αξιολογηθεί και να λάβει τη θέση της στα τραπέζια των καταναλωτών.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης σημείωσε πως πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος που είναι το κάστανο Μελιβοίας.

Τέλος, μιλώντας για την Loches είπε πως το κάστανο δίνει στη μπύρα ξεχωριστό άρωμα και δυνατό αφρό, ενώ για την παρασκευή της χρησιμοποιήθηκε και μέλι καστανιάς. Τόνισε δε, ότι η πειραματική συνεργασία με τη Ζυθοποιία Πηνειού θα έχει μέλλον, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας που σίγουρα θα του προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία.

(*) φωτ. Απ. Ντόμαλης

Πηγή: ΑΜΠΕ