Πέρσι τέτοια εποχή είχε ήδη συμφωνήσει για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, που αποτελεί βαρόμετρο για όλη την Ελλάδα. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, οι ανάγκες της μεταποίησης εξαιρετικά μεγάλες και οι κτηνοτρόφοι αν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής, θα μίλαγαν για μια καλή επιτέλους συγκυρία.

Το στίγμα για τη νέα χρονιά δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του επιτυχημένου Συνεταιρισμού, κ. Τάσος Αντωνίου, σημειώνοντας ότι οι Συνεταιρισμοί έχουν επιλέξει ως γραμμή άμυνας τα 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο της νέας σεζόν, ώστε να βγουν πέρα τα κόστη.

Πέρσι, ο Συνεταρισμός είχε κλείσει ήδη τέτοια εποχή μια τιμή στα 1,20 ευρώ, δίνοντας σήμα σε όλη τη χώρα για αύξηση της τιμής γάλακτος. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το ευτυχές είναι πως στην περιοχή του Λιβαδίου, όπου εκτρέφονται περί τα 60.000 αιγοπρόβατα σε 1.200 μέτρα υψόμετρο, δεν παρατηρήθηκε φέτος μείωση κοπαδιών και συνεπακόλουθα αξιοπρόσεκτη μείωση παραγωγής. Πέρσι ο Συνεταιρισμός είχε συμφωνήσει για μια ποσότητα 5.000 τόνων αιγοπρόβειο κι ενώ όλο το Λιβάδι παράγει γύρω στους 14.000 τόνους. Από κει αγοράζουν γάλα τρεις κυρίως μεταποιητικές.

Σε άλλες κοντινές περιοχές, όμως, όπως λέει ο κ. Αντωνίου, παρατηρείται μια μείωση της παραγωγής ήδη της τάξης του 10 με 15%, αφού οι μονάδες δυσκολεύονται με τα κόστη. Στο Λιβάδι οι κτηνοτρόφοι βγάζουν για βοσκή τα ζώα τους 10 μήνες το χρόνο, ενώ τον υπόλοιπο καιρό πρέπει να ταΐζονται στο στάβλο. Όμως τα αιγοπρόβατα, προσθέτει ο κ. Αντωνίου, ακόμα και σήμερα που είναι έξω για βοσκή, αν θέλει ο κτηνοτρόφος να είναι παραγωγικά, πρέπει και πάλι να ταϊστούν.

agrotypos.gr