«Η αισχροκέρδεια είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προχωρώντας στην ανακοίνωση τεσσάρων νέων μέτρων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας.

Πρώτο μέτρο: Η εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι. Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων «θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές», όπως ανέφερε ο υπουργός.

Η τιμή αναφοράς του προϊόντος θα είναι η 19η Σεπτεμβρίου ενώ όποιος αισχροκερδίσει θα είναι αντιμέτωπος με 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά προϊόν.

Δεύτερο μέτρο: Τα σούπερ -μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται να να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Τρίτο μέτρο: Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης

Τέταρτο μέτρο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με σύμμαχο τον καταναλωτή. «Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων», ανέφερε ο κ. Σκρέκας καθώς όπως είπε ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς γίνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενώ από την αρχή του 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων

Αναφορικά με τα σχολικά είδη, αυτά παρουσίασαν μείωση 10% με αυξημένες πωλήσεις.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης, να μειώσουν τις τιμές στη Θεσσαλία και επιτεύχθηκε μείωση κατά 20% σε αρκετά προϊόντα, ενώ θετική ανταπόκριση είχαν και οι εταιρίες ηλεκτρικού εξοπλισμού

Για τα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι είναι πέρα και πάνω του κάθε κράτους και ιδίως στην Ελλάδας να συμμετέχει στον προσδιορισμό της τιμής ωστόσο είπε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα πρατήρια και «όποιος παρανομήσει θα πληρώνει ακριβό τίμημα», κατέληξε.

skai.gr