Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας αναγορεύεται  Σχολείο -Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης δράσεων του σχολικού έτους 2022-23. Ειδικότερα το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας, που συμμετέχει,  στο πρόγραμμα EPAS GREECE – ‘Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’, πέτυχε την επιτυχή αξιολόγηση των δράσεών του και χαρακτηρίζεται ως Σχολείο-Πρέσβης του Ε.Κ. για τη σχολική χρονιά 2022-23.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (European Parliament Ambassador School – EPAS)  υλοποιείται από  το Γραφείο του Ε.Κ. στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υ.ΠΑΙ.Θ. και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και στοχεύει στην  προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη μέσα από τη βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμες και πρωτότυπες δράσεις ενώ παράλληλα ενημερώνονται για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στο «δημοκρατικό γίγνεσθαι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου – Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία, με διάρκεια ένα χρόνο. Για τον σκοπό αυτό δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική πλακέτα, η οποία μπορεί να αναρτηθεί στο σχολείο ενώ παράλληλα απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors) και τους Καθηγητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors).

Κατά τη σχολική χρονιά 2022-23 στο πρόγραμμα συμμετείχαν:

Οι εκπαιδευτικοί (Senior Ambassadors)

  1. Δαλαμήτρα Στεργιανή
  2. Καραλοπούλου Αθηνά
  3. Καρύτσα Αντιγόνη
  4. Κρεμεζή Ευαγγελία
  5. Παπαθεοδώρου Λουκία
  6. Τζιμουράγκα Χρυσούλα

Οι μαθητές/-τριες (Junior Ambassadors)

  1. Μπατσίλα Δάφνη
  2. Ρίζου Δέσποινα
  3. Κοτσάλης Γιώργος
  4. Τζιβής Αστέριος
  5. Τσίνα Κων/να
  6. Σπύρου-Χριστοφορίδου Κων/να
  7. Τσιούρβα Γουγουλιά Βασιλική
  8. Κοκκίνης Φίλιππος
  9. Παπανδρέου Κων/νος
  10. Τζουρμακλιώτης Μάριος
  11. Κουρτίδης Σταύρος
  12. Οικονόμου Νικόλαος -Ιωάννης