Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία ELIAS έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας.

Η μέχρι τώρα πορεία του νέου φαινομένου δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζουν να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο μέχρι και σήμερα δεν έχει μεγάλη ένταση και δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τα κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται πως από την προηγούμενη κακοκαιρία Daniel και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων από τις καταγραφές των κλιμακίων της ΔΑΕΦΚ, έχουν υποστεί ζημιές 2.000-2.500 κάτοικοι στον Δήμο Λαρισαίων. Παράλληλα περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πληγέντες.

Ακόμα, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Λαρισαίων, θα υπάρξουν παροχές προς τους πληγέντες, το κόστος των οποίων θα ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτές θα περιλαμβάνουν άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για βοήθεια σε πλημμυροπαθείς, μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια, απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια, αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις, αλλά και αξιοποίηση της «Τράπεζας Γης» του Δήμου Λαρισαίων για στήριξη πλημμυροπαθών.

Ηλίας Σκυλλάκος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)