Οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να μειωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Ενώ για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh.

Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Την εξειδίκευση των μέτρων παρουσίασαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Χρήστος Σταϊκούρας

«Η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα και συγκροτημένα. Τους προηγούμενους μήνες έχτισε γραμμές άμυνας και στήριξης της Οικονομίας», είπε παρουσιάζοντας τις προηγούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

«Αυτά είναι σημαντικά, γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι αρκετά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των πολιτών για περαιτέρω στήριξη. Χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Αξιοποιούμε την παροδική οικονομική ευελιξία με υπευθυνότητα. Δημιουργούμε χώρο για παρεμβάσεις.

Οι επιδοτήσεις για Μάιου και Ιουνίου ενισχύονται σημαντικά. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις και επιδοτούνται οι καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατορες. Το κόστος θα είναι 900 εκατ. θα καλυφθεί από τους πόρους ενεργειακής μετάβασης.
Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Αφορά οικογενειακούς καταναλωτές, με εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιδότησή θα μπει στους λογαριασμούς και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το κόστος της παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Επιδοτείται η τιμή πώλησης του ντίζελ για Μάιο και Ιούνιο, ώστε το όφελος να είναι 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.
Από τον Ιούλιο του 2022 έως και 1 έτος ενισχύεται η έκπτωση. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέων εσόδων. Οι τιμές θα παραμένουν χαμηλότερα από τους προηγούμενους μήνες. Οι τιμές λιανικές θα παραμένουν σταθερές, ανεξάρτητα των τιμών φυσικού αεριού. Αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κόστος της παρέμβασης θα διαμορφωθεί σε 2 δις. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το συνολικό κόστος είναι 3,2 δισ. ευρώ. Περίπου 1,1 δις. ευρώ θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κώστας Σκρέκας

«Ήμασταν οι πρώτοι μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. που ιδρύσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο, διαθέσαμε 3,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για να αντισταθμίσουμε το βάρος που έχουν επωμισθεί οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές από τις εκρηκτικές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, με τις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, η τιμή μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 11% σε 0,21 ευρώ/kWh, αισθητά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών που ανήλθε σε 0,274 ευρώ/kWh. Αντίστοιχα, η τιμή στην Ισπανία ήταν 60% ακριβότερη (0,338 ευρώ/kWh) και στην Πορτογαλία 22% (0,257 ευρώ/kWh).

Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία είναι τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η πρωτοφανής σε ένταση κρίση απαιτεί ακόμα πιο γενναίες παρεμβάσεις.

Έχουμε πλήρη επίγνωση της αγωνίας και της ανησυχίας των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για να καλύψουν το κόστος ενέργειας.

Για αυτό το λόγο και για να περιορίσουμε δραστικά την επιβάρυνση των καταναλωτών, πέρα από τις επιδοτήσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην Ελληνική αγορά ενέργειας που «αποσυνδέει» τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Ενδεικτικά παραδείγματα με τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια:

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ

Τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η κρίση».

Θεόδωρος Σκυλακάκης

«Έχουμε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και γι’ αυτό μπορούμε να παίρνουμε μέτρα. Η πηγή του κακού είναι το φυσικό αέριο, το οποίο αυξήθηκε κατά 5 φόρες. Εδώ προσπαθούμε να μετριάσουμε τη ζημιά. Η στρατηγική μας έχει 4 άξονες.

Πρώτον η επέκταση των επιδοτήσεων για Μάιο και Ιούνιο.

Δεύτερον η επιβολή τέλους στα έσοδα

Τρίτον η επιστροφή ποσού στους πολίτες

Τέταρτον ο μηχανισμός που σταματά τα επιπλέον έσοδα στις εταιρείες.

Επιστρέφουμε το 60% του αυξημένου κόστους του ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου. Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού. Αυτό αφορά στους οικιακούς καταναλωτές. Η επιδότηση θα μπει στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Η επιδότηση θα δίνεται σε όσους είχαν αύξηση τουλάχιστον 30 ευρώ. Θα λειτουργήσει σχετική πλατφόρμα. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία για την κατανάλωσης θα αντλούνται από τους πάροχους. Οι οικιακές καταναλωτές έχουν επιδοτηθεί ήδη 750 εκατ. ευρώ και έχουν επωμιστεί 450 εκατ.

Για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη καλυφθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα το διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς που θα πάρουν. Θα δουν αναδρομική επιστροφή. Το πακέτο στήριξης αυτό προβλέπεται στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και θα επηρεάσει ελάχιστα τον πληθωρισμό. Δουλειά μας είναι να έχουμε συνθήκες κανονικότητας στην οικονομία. Η κατάσταση απαιτεί σύνεση και σοβαρότητα. Προσωπικά ευχαριστώ τον Θάνο Πετραλιά για τη διαμόρφωση αυτού του πακέτου στήριξης».

Στη συνέχεια ο Θάνος Πετραλιάς απάντησε σε ερωτήσεις για την πλατφόρμα και τους φοιτητές.

«Η πλατφόρμα έχει ήδη σχεδιαστεί. Η ιδέα είναι οι πληρωμές να γίνουν εντός Ιουνίου και μάλλον αρχές. Θα μπαίνει ο πολίτης, θα βλέπει το ρολόι και τη νέα κατοικία. Θα αντλήσουμε από τους παρόχους στοιχεία, όπως η ρήτρα αναπροσαρμογής. Το ποσό θα είναι ακατάσχετο», είπε σχετικά ο Θάνος Πετραλιάς.

Φοιτητές: «Σε ό,τι αφορά στους φοιτητές, αυτές δηλώνονται ως κύριες κατοικίες από τους φοιτητές και παίρνουν κανονικά το επίδομα», τόνισε σχετικά.

Στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι δηλωμένο το ρολόι της ΔΕΗ, αλλά το σπίτι να είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία στη φορολογική δήλωση. Είπε, επίσης, ότι το ποσό θα το λαμβάνουν κι αυτοί που έχουν ήδη λογαριασμούς σε ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά στις διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, ο κ. Σκρέκας είπε: «Για τους συμπολίτες μας που είναι σε δυσχέρια, θα εκδοθεί ΚΥΑ για να επεκτείνουμε το μέτρο της επανασύνδεσης. Έχει τεθεί σε λειτουργία το 15902, εκεί μπορούν να απευθύνονται τα ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσχέρεια».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Η ποιότητα των ερωτήσεων αποδεικνύει ότι ο σχέδιο είναι καινοτόμο. Καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας. Καλύπτουμε ένα σημαντικό επιβάρυνσης. Σχεδιάζουμε με ρεαλισμό τα επόμενα βήματά της. Το συνολικό πακέτο παρεμβάσεων είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο».

ieidiseis.gr