Εγγυημένες υψηλότατες αποδόσεις, χωρίς κανενός είδους εργασία, και γενναία ποσά επιβράβευσης για τη «στρατολόγηση» νέων μελών. Το όνειρο αυτό του παθητικού εισοδήματος οδήγησε χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία να τοποθετήσουν οικονομίες χρόνων σε μία επενδυτική πυραμίδα που κατέρρευσε σε μία νύχτα λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για την «παγκοσμίως ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλεκτρονική εφαρμογή (app) Bossa που υπόσχεται την εξασφάλιση προσωπικού εισοδήματος μέσω αγοράς και πώλησης περισσότερων από 250 κρυπτονομισμάτων», όπως αναφέρεται στον ανενεργό, εδώ και εβδομάδες, ιστότοπο της εταιρείας.

Οι χρήστες του app δεν χρειαζόταν να διαθέτουν ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις για τα κρυπτονομίσματα. Αρκούσε μόνο να έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάποιο από τα ρομπότ που είχε, δήθεν, αναπτύξει η εταιρεία. Προγράμματα δηλαδή που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, διαθέτουν... αλάνθαστη επενδυτική κρίση, αποφέροντας αποδόσεις που ξεκινούν από 30%. «Τα ρομπότ της Bossa υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αδυναμίες, δεν πάσχουν από απληστία και φόβο, εφαρμόζοντας αυστηρή επενδυτική στρατηγική», σημείωναν οι εγκέφαλοι της οικονομικής αυτής απάτης που έχει ομοιότητες με την επενδυτική πυραμίδα της Wind Media που αποκαλύφθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός θυμάτων, η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (Bafin) είχε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό να είναι επιφυλακτικό, δεδομένου ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς να έχει λάβει την έγκρισή της. Αντίθετα στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το φθινόπωρο μέχρι και τα μέσα Απριλίου η δραστηριότητα της Bossa, που είχε και τη μορφή πυραμίδας, ήκμαζε. Υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες όσοι σταδιακά από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι και τα μέσα Απριλίου υπέκυψαν στις σειρήνες του εύκολου πλουτισμού, με τις οικονομικές απώλειες, που είναι αδύνατον να προσδιοριστούν επακριβώς, να τοποθετούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κατά πληροφορίες, η υπόθεση είναι σε γνώση των ελληνικών Αρχών ύστερα και από μηνύσεις που υπέβαλαν άνθρωποι που έχασαν σημαντικά κεφάλαια, από τους οποίους ορισμένοι έχουν μιλήσει στην εφημερίδα.

Το σκεπτικό του εφευρήματος των δημιουργών της Bossa ήταν μάλλον απλοϊκό. Οι κυνηγοί των υπεραξιών μπορούσαν να αποκτήσουν, αρχικά δωρεάν, εν είδει δοκιμής, τη βασική εκδοχή του ρομπότ που απέφερε σε διάστημα ενός μήνα κέρδη της τάξεως των 5 ευρώ. Αυτά απεικονίζονταν στο πορτοφόλι της ηλεκτρονικής εφαρμογής σε κρυπτονομίσματα USDT (1 USDT αντιστοιχεί σε 1 δολάριο ή σε 0,93 ευρώ), τα οποία οι χρήστες μπορούσαν να μετατρέψουν σε ευρώ ή άλλο νόμισμα και να τα ρευστοποιήσουν, χρησιμοποιώντας, ως επί το πλείστον, ειδική χρεωστική κάρτα κρύπτο. Για να αποκτήσουν όμως υψηλότερες

αποδόσεις, οι χρήστες θα έπρεπε να αγοράσουν ένα από τα συνολικά πέντε ρομπότ Bossa. Για παράδειγμα, έναντι «τέλους» ενεργοποίησης περίπου 70 δολαρίων και μηνιαίας συνδρομής 5 δολαρίων, οι επενδυτές εξασφάλιζαν μηνιαίο παθητικό εισόδημα 21 δολαρίων ή περίπου 19,5 ευρώ. Εάν επιθυμούσαν μεγαλύτερα έσοδα, θα έπρεπε να πληρώσουν μηνιαία συνδρομή περίπου 600 ευρώ και εφόσον κατέβαλαν 10.000 δολάρια για την ενεργοποίηση του ρομπότ, θα εισέπρατταν 116,6 δολάρια ανά ημέρα ή περίπου 3.450 δολάρια κάθε μήνα. Με δέλεαρ τη μεγιστοποίηση του κέρδους, πολλοί είχαν αγοράσει περισσότερα από ένα ρομπότ.

Για να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, η Bossa συνόδευε τις προωθητικές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επένδυση «με απόδοση 30% έως 42%», με την καταχώριση στο ΓΕΜΗ της σύστασής της ως ΙΚΕ με διαχειριστή τον Σορέου Τριστάν. Λειτουργούσε, ακόμη, «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τα μέλη της σε δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Και για να πείσει όσους αμφέβαλαν ότι πράγματι η εταιρεία προσέφερε «καλό εισόδημα, εγγυημένα χρήματα και χωρίς κίνδυνο και με δυνατότητα απόσυρσης κάθε στιγμή» είχε δημιουργήσει γραφείο σε μία πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη, αν και στο ΓΕΜΗ ως έδρα είχε δηλωθεί διεύθυνση στον Βύρωνα όπου βρίσκεται μία μονοκατοικία. Συνδυαστικά με συγκεντρώσεις μελών της ανά την Ελλάδα και πρόσωπα υπαρκτά –μία γυναίκα κι ένας άνδρας με φερόμενη καταγωγή από γειτονική βαλκανική χώρα– που εμφανίζονταν ως στελέχη της εταιρείας, η Bossa κατάφερε να δημιουργήσει έναν μεγάλο όγκο χρηστών που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο 150 εγγραφές μελών που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα της Bossa από τις 11 Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου και επεξεργάστηκε η εφημερίδα, συνδέονται με περισσότερο από 1 εκατ. USDT ή 1 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό αφορά μόνο το τέλος ενεργοποίησης των ρομπότ ή των συμβολαίων. Εάν υποτεθεί ότι ποσοστό της τάξεως του 30% έχει προέλθει από (εικονικά) κέρδη, τότε οι «καθαρές» απώλειες για τους 150 επενδυτές ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.

«Στην αρχή εισέπραττα τα κέρδη απρόσκοπτα και τα επανατοποθετούσα. Η αρχική μου επένδυση ήταν 30.000 ευρώ, με απόδοση 30%, δηλαδή 9.000 ευρώ επί του αρχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία πραγματοποιούσε, ανά τακτά διαστήματα, εκδηλώσεις και με τον τρόπο αυτό κέρδιζε την εμπιστοσύνη μας», σημειώνει ο Π.Φ., ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 150 εξαπατηθέντων επενδυτών.

Προτού η ιστοσελίδα και το app της Bossa απενεργοποιηθούν, οι χρήστες έπαυαν αιφνίδια, με διάφορα προσχήματα, να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. «Το οικονομικό τμήμα της εταιρείας ανακάλυψε ότι έχετε παραβιάσει τους κανονισμούς. Στη συνέχεια όλα τα χρήματα θα μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό. Επειτα από 24 έως 48 ώρες, ο λογαριασμός σας θα κλειδωθεί αυτόματα μέχρι να επιλύσετε αυτό το ζήτημα», ανέφερε σε μήνυμά της προς χρήστες η εταιρεία. «Το συνολικό υπόλοιπο όλων των λογαριασμών σας είναι σχεδόν 70.000 USDT (σ.σ.: 70.000 δολάρια όπου συμπεριλαμβάνονται εικονικά κέρδη περίπου 40.000 δολάρια). Σύμφωνα με τους κανονισμούς, στείλτε μια κατάθεση 20.000 USDT στο σύστημα για να επαληθεύσετε τον λογαριασμό. Αφού ολοκληρωθεί η επαλήθευση, μπορείτε να κάνετε ανάληψη ολόκληρου του ποσού συμπεριλαμβανομένων των 20.000 που καταθέσατε», ανέφερε η εταιρεία σε άλλο μήνυμά της προς τα μέλη της.

Kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου, στην Καθημερινή)