Το τριήμερο από Δευτέρα 15 έως και Τετάρτη 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου ενημέρωση / εκπαίδευση των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου, στην τεχνική της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης – ΚΑΡΠΑ. Η ενημέρωση έγινε από ομάδα μαθητών του τομέα Υγείας και Πρόνοιας του σχολείου.

Οι μαθητές αυτοί, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση - από την εκμάθηση στη διδασκαλία», διδάχθηκαν τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βασική υποστήριξη της ζωής, όπως περιγράφονται από την τεχνική της ΚΑΡ.Π.Α.

Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν υλικό, που εστίασε κυρίως σε στατιστικά δεδομένα που αφορούν την πιθανότητα επιβίωσης του θύματος μετά από την έγκαιρη υποστήριξη της ζωής μέσω ΚΑΡ.Π.Α., θέλοντας να τονίσουν τη σημασία της αναζωογόνησης σε χώρους εκτός νοσοκομείου. Τέλος, παρουσίασαν το υλικό και δίδαξαν την τεχνική της ΚΑΡ.Π.Α. σε όλα τα τμήματα του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου και το Σύλλογο Διδασκόντων.

Δηλαδή, οι μαθητές έγιναν καθηγητές στους συμμαθητές τους και στους καθηγητές.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές - εκπαιδευτές έγιναν πολλαπλασιαστές αυτής της ζωτικής γνώσης στη σχολική κοινότητα, μεταδίδοντας δεξιότητες αποτελεσματικής δράσης, σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής και καλλιεργώντας μία κουλτούρα ανταπόκρισης που δυνητικά μπορεί να σώσει ζωές, καθιστώντας τον κάθε εκπαιδευόμενο, εν δυνάμει διασώστη. Ταυτόχρονα, ενίσχυσαν τις προσωπικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αυτοαποτελεσματικότητα και καλλιέργησαν το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, λειτουργώντας ως πρότυπα για τους συμμαθητές τους, δείχνοντας τους ότι όλοι μπορούν να μάθουν και να εφαρμόσουν την εν λόγω τεχνική.

Το σχολείο εμπλούτισε τις παιδαγωγικές του προσεγγίσεις αναδεικνύοντας τον ανώτερο παιδαγωγικό στόχο της μάθησης, που είναι η διδασκαλία, προωθώντας με καινοτόμο τρόπο τον ευρύτερο μαθησιακό στόχο της σύγχρονης εκπαίδευσης, που είναι η προετοιμασία υπεύθυνων κι ενεργών πολιτών.

Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί : Τζούτσα Μεταξία, Χατζή Σωτηρία και Σακατζής Δημήτρης, ενώ οι μαθητές που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις ήταν οι : Μπρεντάνου Πετρούλα, Γκιόσι Ντανιέλα, Χατζηαθανασίου Ελένη, Κατσαβάκης Αθανάσιος, Μεζίνι Σήφης, Τράντα Μαρία, Γκατζάρα Ευαγγελία, Χαλδέα Ελευθερία, Καραμήτσιου Φωτεινή, Μπαλάφα Μαρία, Τασιούλα Γεωργία, Τζαλή Ευαγγελία και Γκαραβέλης Γρηγόρης.