Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ο Πύρρος» με θέμα «109 από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας» που προβλέπει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Το μέλος του Δ.Σ κα Βάνα Τζβέρκου άνοιξε την εκδήλωση με χαιρετισμό και στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Οδυσσέας Μπόρος δήλωσε: «Σήμερα παρά ποτέ πρέπει να ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του Πρωτοκόλλου γιατί γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες καταπατήσεως στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Β. Ηπείρου.

Η αναίτια και προκλητική σύλληψη του ομογενούς μας Βορειοηπειρώτη, δημάρχου Χιμάρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, δεν αποτελεί μία εξαίρεση της εγκληματικής πολιτικής του αντιδημοκρατικού καθεστώτος Ράμα αλλά αποτελεί συνέχεια της πολιτικής εκφοβισμού και τρομοκράτησης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με αποκορύφωμα τις δολοφονίες του Αριστοτέλη Γκούμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, και θυμίζει σκοτεινές εποχές που όλοι ελπίζαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Δυστυχώς, το αλβανικό καθεστώς δείχνει ότι απέχει πολύ ακόμη από το να χαρακτηριστεί ως μία ευνομούμενη δημοκρατία και παλινδρομεί σε επικίνδυνες θέσεις και πρακτικές, τις οποίες θυμάται με φρίκη ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, αλλά και το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου της χώρας.

Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του ομογενούς μας Δημάρχου Διονυσίου-Φρέντη Μπελέρη, αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας, με την καταδίκη αυτής της ενέργειας, και την λήψη μέτρων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου».

Ο ομιλητής κ. Νικόλαος Τσιρέλης, δικηγόρος, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του αγώνα για την Αυτονομία της Β. Ηπείρου και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.

Δήλωσε ότι το πρωτόκολλο ισχύει ως έχει, πλην όμως σήμερα το Πρωτόκολλο της Κερκύρας δεν είναι το μοναδικό όπλο μας, επειδή συνδυάζεται με τις σχετικές προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το Χάρτη των Παρισίων, τη Συμφωνία της Ρώμης το Συμβούλιο της Ευρώπης, τις Αποφάσεις της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις Ειδικές Συμφωνίες της ΔΑΣΕ, τις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων για την απαγόρευση των πάσης φύσεως διακρίσεων, για την προστασία των μειονοτήτων, για την απαγόρευση της εθνοκάθαρσης, της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας,της ειρήνης και τού πολέμου. Συνεπώς, η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση και διπλωματία οφείλει να θέτει το Ζήτημα συνεχώς και παντού, μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Κατέληξε θυμίζοντας την ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου στην Βουλή: «Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι διεθνώς εκκρεμές. Η διεκδίκησις για τη Βόρειο Ήπειρο είναι ιερά και απαράγραπτος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλαι αι Ελληνικαί κυβερνήσεις και απαγορεύεται εις τον αιώνα, η δι’οιονδήποτε λόγον απάρνησις του ιερού αιτήματος.

Έχομεν χρέος να διεξαγάγωμεν συνεχείς αγώνας δια την προστασίαν της ζωής, της τιμής και της περιουσίας του Ελληνισμού της Β. Ηπείρου. Οι μάρτυρες αδελφοί μας ζητούν από την Μητέρα πατρίδα συνεχήν στοργικήν συμπαράστασιν και αυτήν την στοργήν οφείλομεν να τους παράσχωμεν».