Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η σημαντική οψίμιση της παραγωγής στο πρώτο μισό της καλλιεργητικής περιόδου μετριάστηκε από τη σημαντική και παρατεταμένη άνοδο της θερμοκρασίας των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία, όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια έως υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

Πολύ υψηλές συλλήψεις πεταλούδων πράσινου σκουληκιού εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων και των Τ.Κ. Ζαππείου και Κιλελέρ του Δ. Κιλελέρ.

Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν γεωπόνοι-φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης παρά μόνο κατά τόπους και σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

Υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Ζαππείου, Κιλελέρ, Μελίας και Χάλκης του Δ. Κιλελέρ και των Τ.Κ. Ανωχωρίου και Ρευματιάς του Δ. Φαρσάλων.

Προς το παρόν και ύστερα από δειγματοληψίες και έλεγχο καρποφόρων οργάνων (καρυδιών) που πραγματοποιούν υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας, τα επίπεδα προσβολών από ρόδινο σκουλήκι είναι κάτω από το όριο επέμβασης.