Την ανάλυση των στοιχείων του εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια για το 2022 παρουσιάζει στην τελευταία του μελέτη του Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31,37 εκατ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός των επισκέψεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επισκεπτών που το 2022 διαμορφώθηκε σε 27,84 εκατ. καθώς ένας επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2022, ανέβηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, στη δεύτερη θέση υποχώρησε η Γερμανία ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η Γαλλία. Οι ΗΠΑ παρέμειναν στην τέταρτη θέση ενώ η Βουλγαρία υποχώρησε στην πέμπτη θέση. Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σχεδόν σε 217 εκατ. ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 17,26 δισ. ευρώ.

Κατάταξη Περιφερειών βάσει εισπράξεων

Στην πρώτη θέση της κατάταξης διατηρήθηκε η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με εισπράξεις πάνω από 4,7 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Περιφέρεια Κρήτης με 3,67 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση με 2,85 δισ. ευρώ παρέμεινε η Περιφέρεια Αττικής. Στην τέταρτη θέση ανέβηκε η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων με 2,6 δισ. ευρώ ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποχώρησε στην πέμπτη θέση με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Στην έκτη θέση ανέβηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 453 εκατ. ευρώ ενώ στην έβδομη θέση υποχώρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 367 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέβηκε στην όγδοη θέση με 260 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 231 εκατ. ευρώ. Η δεκάδα συμπληρώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία κατάγραψε έσοδα 221 εκατ. ευρώ.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητη στην 11η θέση με εισπράξεις 217 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διατηρήθηκε στη 12η θέση με 125 εκατ. ευρώ και στην τελευταία θέση βρέθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται μόλις σε 49 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κατανομή των εισπράξεων στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, το 88,9% των εισπράξεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (27,3%), Κρήτης (21,2%), Αττικής (16,5%), Ιονίων Νήσων (15,1%) και Κεντρικής Μακεδονίας (8,8%).

Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) αντιστοιχεί το 11,1% των εισπράξεων επί του συνόλου.

Το Τοp 3 των κύριων αγορών ανά Περιφέρεια βάσει ταξιδιωτικών εισπράξεων

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προήλθε από τη Γερμανία με 1 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν οι εισπράξεις των ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο (745 εκατ. ευρώ) και τις ΗΠΑ (482 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για την Περιφέρεια Κρήτης προήλθε από τη Γερμανία (913 εκατ. ευρώ) και από το Ην. Βασίλειο (901 εκατ. ευρώ) ενώ ακολούθησε η Γαλλία (385 εκατ. ευρώ).

Για την Περιφέρεια Αττικής οι κύριες αγορές εσόδων ήταν οι ΗΠΑ (391 εκατ. ευρώ), το Ην. Βασίλειο (335 εκατ. ευρώ) και την Γερμανία (244 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προήλθε από το Ην. Βασίλειο 868 εκατ. ευρώ. και ακολουθούν αισθητά χαμηλότερα, οι εισπράξεις από την Γερμανία (428 εκατ. ευρώ) και την Ιταλία (259 εκατ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέρχεται από τη Γερμανία με 378 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι εισπράξεις από την Ρουμανία (187 εκατ. ευρώ) και τη Σερβία (165 εκατ. ευρώ).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε ως κύριες αγορές ταξιδιωτικών εισπράξεων τη Γερμανία (87 εκατ. ευρώ), τη Γαλλία (51 εκατ. ευρώ) και το Ην. Βασίλειο (41 εκατ. ευρώ). Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης 144 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη Ρουμανία, 73 εκατ. ευρώ από την Τουρκία και 40 εκατ. ευρώ από τη Βουλγαρία.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 46 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη Αλβανία, 40 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία και 35 εκατ. ευρώ από το Ην. Βασίλειο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ως κύριες αγορές εισπράξεων το Ην. Βασίλειο (57 εκατ. ευρώ), τη Γερμανία (29 εκατ. ευρώ) και την Ιταλία (25 εκατ. ευρώ).

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε ως βασικές πηγές εσόδων τη Γερμανία (33 εκατ. ευρώ), την Αλβανία (28 εκατ. ευρώ) και το Ην Βασίλειο (23 εκατ. ευρώ). Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε ταξιδιωτικές εισπράξεις 32 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία, 30 εκατ. από το Ην. Βασίλειο και 22 εκατ. ευρώ από τη Γαλλία.

Κύριες πηγές προέλευσης των εσόδων για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτέλεσαν οι ΗΠΑ (22 εκατ. ευρώ), το Ην. Βασίλειο (17 εκατ. ευρώ) και η Γερμανία (11 εκατ. ευρώ). Τα περισσότερα έσοδα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προέκυψαν από τη Γερμανία (18 εκατ. ευρώ) και την Αλβανία (14 εκατ. ευρώ) ενώ ακολούθησε σημαντικά χαμηλότερα η Βουλγαρία (0,8 εκατ. ευρώ).

travel.gr