Ένα βιβλίο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, που θέλουν να μάθουν ποιος πραγματικά ήταν ο μεγάλος συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, παρουσιάζει στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης η Αντιδημαρχια Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 18:30. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από την «Ελληνοεκδοτική» και συγγραφέας του είναι ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

Μετά από τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και πολλά θεατρικά έργα, γράφει το πρώτο βιβλίο του που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες.

Ομιλητές θα είναι ο Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστής ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος, ενώ θα υπάρξουν πολλές μουσικές… εκπλήξεις από τα παιδιά του ωδείου.

Για τον κ. Σάκπα, «ο Πολιτισμός είναι η άμυνά μας σ’ όσα παράλογα συμβαίνουν στον κόσμο και αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από το βιβλίο να γνωρίσουμε στα παιδιά και τις οικογένειές  τους, ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο μεγάλος δημιουργός».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πόσο δυνατή ευχή έκανε ο μικρός Ορέστης για να παρουσιαστεί μπροστά του ο αγαπημένος του συνθέτης;

Αν μια μέρα ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του;

Ό,τι είπε στον Ορέστη!

Ποια ήταν η οικογένειά του. Ποιος καθόρισε τα πρώτα βήματά του στη Μουσική. Πώς αντιμετώπισε τα επώδυνα τραύματα από την απώλεια της ακοής του. Τι αγαπούσε πιο πολύ. Τι ήταν για τον κορυφαίο συνθέτη η Έμπνευση και πώς έγραψε τα κορυφαία έργα του.

Το βιβλίο Μία μέρα με τον Μπετόβεν ξετυλίγει το νήμα της ζωής και της πλούσιας δημιουργίας του κορυφαίου μουσουργού και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά και γονείς που αγαπούν τη Μουσική... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)    

Η φροντισμένη έκδοση 80 σελίδων μεγάλου σχήματος, που εικονογράφησε η Ράνια Ηλιάδου, περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήρες λεξικό μουσικών όρων, σύντομη παρουσίαση όλων των Συμφωνιών που έγραψε ο Μπετόβεν, όπως επίσης και βιογραφικά στοιχεία όλων των συνθετών και συγγραφέων που αναφέρονται στο βιβλίο.

Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο του συγγραφέα στη σειρά της Ελληνοεκδοτικής «Γνωρίζω τους Μεγάλους Μουσουργούς», που διευθύνει ο ίδιος και θα ακολουθήσει ο Μότσαρτ τον Ιούνιο κι έπεται η συνέχεια.

Μια ενδιαφέρουσα κριτική

Όπως σημειώνει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη «…Η αφηγηματική στρατηγική του Βιντιάδη έχει ως εξής: επινοεί έναν ήρωα παιδί, τον Ορέστη, που λατρεύει τη μουσική και μέσω του ονείρου συναντιέται με τον μεγάλο μουσουργό. 

Η ιστορία ακολουθεί το παραμυθιακό μοτίβο έναρξης του «μια φορά κι έναν καιρό», αλλά αφορά εξ ολοκλήρου ένα σύγχρονο παιδί. 

Μέσω της συνομιλίας με τον Μπετόβεν, αλλά και της οικιακής του βοηθού, ο Ορέστης και κατ’ επέκταση και ο/η αναγνώστης/στρια μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο για τη ζωή και το έργο του Μπετόβεν, την παιδική του ηλικία, τα άτομα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του ως μουσικού, για τον προκάτοχο του πιάνου (πιανοφόρτε), για τις συμφωνίες, για τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τον Χάιντν, το πρόβλημα της ακοής του και πού αυτό τον οδήγησε. 

Φράσεις όπως «[το πιάνο] είναι σαν τον καθρέφτη, κοιτάς και βλέπεις την ψυχή σου, παίζεις και ακούς την καρδιά σου…» αποκαλύπτουν το πάθος του μουσουργού…»