Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεών της σχεδίασε και οργάνωσε την δράση για παιδιά με τίτλο «Το δικό μας πλήθος» η οποία είχε αναφορά την έκθεση του Γιάννη Γαϊτη με τίτλο «Το Πλήθος και η Μοναξιά». Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητά να ταυτιστούμε κι εμείς.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Γαϊτη παρουσιάστηκε στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα» από τις 10 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Η διάρκεια της έκθεσης συνέπεσε με τις συνέπειες της πανδημίας και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες, το μουσείο προκειμένου να διατηρήσει την επαφή και την επικοινωνία με το κοινό, πρότεινε διαδικτυακές δράσεις οι οποίες απευθύνονταν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. 

Η δράση με τίτλο: «Το δικό μας πλήθος», πρότεινε στα παιδιά να εμπνευστούν από τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη και να δημιουργήσουν τα δικά τους. Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2021, συμμετείχαν περίπου 300 παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Οι δημιουργίες στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως εξ’ αρχής είχε ανακοινωθεί, σκοπός της δράσης ήταν να δημιουργηθεί με τα «ανθρωπάκια» που θα συγκεντρώνονταν το δικό τους/μας πλήθος. 

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μίας αφίσα στην οποία παρουσιάζεται συνολικά η δουλειά όλων των συμμετεχόντων δημιουργώντας το «πλήθος». 

Η αφίσα αυτή, μεγάλων διαστάσεων, έχει βρει το χώρο της στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του μουσείου όπου όλοι συμμετέχοντες και μη έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά και να αναζητήσουν το «δικό» τους «ανθρωπάκι» που συμμετέχει στο πλήθος.

Σχεδιασμός δράσης: Γιάννης Ρούπας, Δώρα Σαλταπίδα, Ελένη Ζανέτα, Μαρία Μαρσιτοπούλου

Επιμέλεια Δράσης: Ιωάννα Δεληγιάννη

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr