Η έκθεση του Στέλιου Καγιαδάκη με τίτλο "Αιολική Γη" θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 19:00 στον ισόγειο χώρο του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο).

Περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ελαιογραφίες σε καμβά, καθώς και σε παλιό ξύλο, απεικονίζοντας εκφάνσεις της καθημερινότητας, ομορφιές και τοπία της Ελλάδας, θαλασσογραφίες, δέντρα, ομπρέλες, παλιά τρένα, οχήματα…

Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε το καλοκαίρι του 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Γιαννούλης Χαλεπάς" στον Πύργο της Τήνου.

Ο Στέλιος Καγιαδάκης έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Σαλαμίνα, Γλυφάδα, Σίκινο, Ύδρα, Πόρο, Λεωνίδιο και Τήνο, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις και δύο διαδικτυακές, εκ των οποίων η μία σε φέρι μπόουτ της γραμμής Σαλαμίνα-Πέραμα η οποία προβλήθηκε και στην τηλεόραση (Αlpha).

Οργανώνει και επιμελείται τις εκθέσεις ζωγραφικής του Δήμου Σαλαμίνας, όπως "Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας", "200 χρόνια από το '21" κ.α.

Είναι Αντιπρόεδρος στην Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Διώνη, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Εικαστικού Ομίλου Νήσου Σαλαμίνας και μέλος του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Nήσων.

Σήμερα ζει στη Σαλαμίνα όπου διατηρεί και το εργαστήριό του. Τα τελευταία δύο χρόνια επισκέπτεται συχνά την πόλη της Λάρισας λόγω σπουδών την κόρης του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 -13:30 & 18:00 - 21:00. 

Γράφουν για την έκθεση και για τον Στέλιο Καγιαδάκη:

Σάντι Νικολαρέας, ζωγράφος - συγγραφέας

"Αιολική γη" είναι ο ομώνυμος τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του ταλαντούχου Στέλιου Καγιαδάκη.

Με αφορμή την προκείμενη έκθεση, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το στούντιο του καλλιτέχνη στο όμορφο νησί της Σαλαμίνας που διαμένει μόνιμα.

Ο Στέλιος Καγιαδακης είναι πράγματι ένας άνθρωπος που ζει βουτηγμένος στις δημιουργίες και τις εικαστικές κατασκευές του, από νεαρός του άρεσε να "δουλεύει" τα χέρια του, να επεξεργάζεται υλικά, να ανακαλύπτει μεθόδους και λύσεις στο να εκφράσει τις σκέψεις του με αυτά.

Μεγαλώνοντας στο νησί, η θάλασσα, ο ουρανός, η φύση, ήταν τα καθημερινά βιώματά του και λίγο αργότερα σαν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες της οικουμένης γεμίζοντας την ψυχή του μπλε χρώμα, μα και άλλες πολλές εικόνες που αποθήκευσε μέσα του ζωντανές και που τώρα αποτυπώνει.

Αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο συνάντησα στο εργαστήριό του, δεκάδες καμβάδες γεμάτοι Ελλάδα, γεμάτοι θάλασσα, καράβια, ψαρόβαρκες, βράχια, δίχτυα, ηλιοκαμένα βράχια, άσπρα σπίτια, δέντρα, μα και άλλα θέματα όπως τρένα, άνθρωποι στη βροχή, ομπρέλες.

Όλα μα όλα φέρνουν στον θεατή μια αίσθηση νοσταλγίας, αναμνήσεις μιας άλλης εποχής που όμως δεν είναι τόσο παλιά, οι περισσότεροι από μας προλάβαμε αυτές τις εικόνες, αυτά τα τοπία. 

Ο ζωγράφος τα αποτυπώνει με τη δική του πινελιά με έντονα χρώματα του μπλε και του κόκκινου, ενός κόκκινου μοναδικού, που εμένα τουλάχιστον μου έκανε εντύπωση, γιατί έχουμε ίσως συνηθίσει τέτοια θέματα σε πιο ήσυχα χρώματα, εκείνα του γαλάζιου.

Άλλα έργα είναι ζωγραφισμένα πάνω σε αυθεντικά θαλασσόξυλα που απλόχερα η θάλασσα του Σαρωνικού ξεβράζει στο νησί.

Εκείνα φαντάζουν σαν παλιές ξεφτισμένες εικόνες, κρεμασμένες σε ξωκλήσια, που αντί να εικονίζουν την Παναγία και αγίους, ιστορούν καΐκια, και ξεχασμένες πολιτείες, έτοιμα να δεχτούν ένα άλλο είδος προσευχής, εκείνης της λησμονιάς, της αθωότητας που χάσαμε, της γνώσης που κερδίσαμε με τόσο κόπο μα και με ακριβό τίμημα ξοδεύοντας τα νιάτα μας.

Στο εργαστήριο δεν υπάρχουν μόνο πίνακες, τα χέρια μου άγγιξαν και αγάλματα όπως ένα υπέροχο "κεφάλι", εκείνο της Καμίλ Κλοντέλ, που τόσο επιδέξια ο Στέλιος φιλοτέχνησε, πραγματικά με συγκίνησε πολύ αυτή η απροσδόκητη επαφή με την μορφή της.

Μα ο Στέλιος Καγιαδάκης δεν σταματάει μόνο στις ζωγραφιές και τα γλυπτά, τα χέρια του σκαρφίζονται δεκάδες χρήσεις για τα πολλά θαλασσόξυλα που έχει συγκεντρώσει, καθρέπτες, φωτιστικά, τραπέζια και πολλά άλλα όμορφα χρηστικά αντικείμενα έχει μετατρέψει, σε αντικείμενα αξίας που θα αντέξουν στον χρόνο.

Πλούσιος ο κόσμος που κοινώνησα, πλούσιος κόσμος όπως η ευγενική και ακούραστη ψυχή του, ένας άνθρωπος που από τη φύση του προσφέρει στον συνάνθρωπό του, στον καλλιτέχνη που αρχίζει τα πρώτα του βήματα. 

Ο Στέλιος, χρόνια τώρα οργανώνει ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στο νησί της Σαλαμίνας, μα και στην Αθήνα και τον Πειραιά, προσθέτοντας αξία στον πολιτισμό. 

Το περασμένο καλοκαίρι τελείωσε με μια τεράστια έκθεση που είχε την επιμέλεια, αφιερωμένη στο ένδοξο '21 και πολλές άλλες στα σκαριά ακόμα είναι στην αναμονή για το μέλλον.

Ένα είναι σίγουρο, ότι το μικρό μου αυτό ταξίδι στην Σαλαμίνα με γέμισε χαρά και ανακούφιση, η δροσιά των έργων του Στέλιου με έκανε άλλη μια φορά να σκεφτώ τη δύναμη που έχει το χρώμα και η εικόνα, που τόσο απεγνωσμένα προσπαθούν να αφαιρέσουν από την τέχνη.

Εμμανουήλ Σώχος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τήνου

Η “Αιολική Γη” του Στέλιου Καγιαδάκη γέμισε τον Πύργο της Τήνου με χρώματα, με ελληνικά πανέμορφα τοπία και υπέροχες θαλασσογραφίες. Καθώς περιπλανιέσαι στην έκθεση έχεις την αίσθηση ότι κάνεις ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο. Μια έκθεση άρτια προσαρμοσμένη στα χρώματα των Κυκλάδων, η οποία θα πρέπει να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας…

Μιχαήλ Μιχαλάκης, γλύπτης, ζωγράφος, διδάσκαλος εικαστικών τεχνών, συγγραφέας

Ή ιδιάζουσα τεχνική και πολυδιάστατη εργασία του δημιουργού Καγιαδάκη Στέλιου προκύπτει μέσα από ισχυρές διεργασίες του μυαλού, της φαντασίας, και έκφρασης των συναισθημάτων του.

Οι αντιπαραθέσεις των χρωμάτων, η θεματολογία του και η χρωματική του παλέτα, μαγνητίζουν τον θεατή, δημιουργούν οπτικό διάλογο και μας ταξιδεύουν σε όμορφους κόσμους, εικόνων και χρωμάτων.

Εκτός της ζωγραφικής του ενασχόλησης, έχοντας μεγάλη γνώση τεχνοτροπιών με την εκλεπτυσμένη φαντασία του και την αισθητική του, δημιουργεί έργα με υλικά από τη φύση.

Σκοπός των δημιουργιών του είναι να κεντρίζει τον θεατή και να τον παραπέμψει σε μαγικούς κόσμους ονειρικούς, επικοινωνίας και επαφής...

Αθανάσιος Μπίλλιας, απόφοιτος Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών

Ο Στέλιος Καγιαδάκης στα έργα που εκθέτει στην «Αιολική Γή» προσπαθεί να προσεγγίσει και να απεικονίσει το στιγμιαίο. Αυτό το επιτυγχάνει από τις γραμμές του οι οποίες είναι ακανόνιστες ώστε να μην αγγίζει την τελειότητα αλλά να αποδίδει τη στιγμή. Με συνδυασμό των έντονων χρωμάτων με κυρίαρχο το μπλε του Αιγαίου και τις αποχρώσεις του κόκκινου του έρωτα ζυγισμένα με τέτοιο τρόπο που να αποπνέει στον επισκέπτη μια νοσταλγία για το παρελθόν.

Σπήλιος Σπηλιώτης, συγγραφέας - δημοσιογράφος

Η ζωντάνια και το ιδιαίτερο ύφος που έχει στη ζωγραφική του ο Στέλιος Καγιαδάκης, καθώς και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί στους πίνακές του, τα αναδεικνύει σε υπερθετικό βαθμό και τα μεταφέρει στους επισκέπτες.