Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Η αγαπημένη μου στιγμή της εβδομάδας είναι η προσμονή ενός χαλαρωτικού Σαββατακύριακου συντροφιά με αξιόλογα βιβλία. Τόσο απλό και συνάμα τόσο μαγευτικό και κάθε φορά διαφορετικό. Ιδού οι προτάσεις βιβλίων που ξεχώρισα. Προσοχή! Το ένα καλύτερο απ’ το άλλο!

1-Το απωθημένο φυγείν αδύνατον, το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Παναγοπούλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που βάζει σε σκέψεις, θέτει το ερώτημα εάν μπορούν άραγε τα καταπιεσμένα συναισθήματα και κάθε απωθημένο αίσθημα ανολοκλήρωτου να στοιχειώσουν ολοκληρωτικά τη ζωή ενός ανθρώπου.    

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Ανάργυρος, γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Σαντορίνης, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άννα, ένα  κορίτσι από την Ανάφη που εργάζεται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του. Μια προκλητική ενέργεια της αδελφής του, της «τοξικής» Καλλίστης Σαντοριναίου, τινάζει τη γαμήλια τελετή στον αέρα και τρέπει τη νύφη σε φυγή. Είκοσι χρόνια μετά, η Άννα κι ο Ανάργυρος συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να δραπετεύσουν για λίγο από τη ζωή τους, ταξιδεύοντας στον εξωτικό Μαυρίκιο. Εκεί, τους περιμένει «η πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής»…

Μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία που κάτω από την επιφάνειά της κρύβει ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Στα έγκατά του δεν κοχλάζει πύρινη  λάβα, αλλά κάτι εξίσου ανελέητο και καταστροφικό· τα απωθημένα.

H ζωή που ονειρευτήκαμε και δεν καταφέραμε να ζήσουμε στοιχειώνει νομοτελειακά αυτή που ζούμε; Ή μήπως η καρδιά μας διαθέτει έξοδο κινδύνου από τον λαβύρινθο των καταπιεσμένων επιθυμιών; Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεσμά του υποσυνείδητου; Ή το απωθημένο φυγείν αδύνατον;  

Συγγραφέας: Μαρία Παναγοπούλου

ISBN: 978-618-01-4236-5

Αρ. σελίδων: 328

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/to-apwthhmeno-fygein-adynaton.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά σε ηλικία 19 ετών, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τώρα φοιτά στο πρόγραμμα Θετικής Ψυχολογίας.

2-Η συνθήκη έσπασε… Ο πόλεμος ξεκίνησε, είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μία αναπνοή της συγγραφέως Μαίρης Σγουρού που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Maradel Books.

Πρόκειται για ένα αγωνιώδες και καταιγιστικό βιβλίο με πάθη, ίντριγκες και πολλές ανατροπές. Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μετά την τελευταία τραγωδία κάποια πράγματα παίρνουν άλλη τροπή, ενώ κάποια άλλα φαίνεται να παραμένουν ίδια. Δύο άνθρωποι διαγράφουν ξεχωριστές πορείες, δύο άλλοι παλεύουν να τις ενώσουν, ενώ για μερικούς ακόμη, η μοίρα θα παίξει και πάλι καθοριστικό ρόλο. Το παρελθόν ακολουθεί, είναι εδώ, δεν ξεφεύγει κανείς απ’ την αλήθεια.

Έρωτες, μυστικά και πάθη, μοιραία βγαίνουν στην επιφάνεια. Δύο Ομάδες έρχονται αντιμέτωπες, έχοντας η καθεμία διαφορετικούς κανόνες, ηθικούς νόμους και κρυμμένα μυστικά. Όμως απαιτούν το ίδιο πράγμα: Την εκδίκηση και φυσικά, τη νίκη.

Τα συμφέροντα συγκρούονται, ανατρέπουν τα πάντα και προδιαγράφουν το μέλλον.Τι θα συμβεί όταν αναγκάζεσαι να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που έμαθες να είσαι για χρόνια;Πώς θα χειριστείς έναν εχθρό όταν ξέρεις ακριβώς ποιος είναι;Όταν η εκδίκηση γίνεται σκοπός, αναγκάζεσαι ν’ αλλάξεις τη φύση σου, γιατί είναι γεγονός: Η Συνθήκη έσπασε… Ο Πόλεμος ξεκίνησε!

Όλοι είναι εμπλεκόμενοι… Κανείς δεν θα βγει ακέραιος απ’ αυτή τη σύγκρουση!

Συγγραφέας: Μαίρη Σγουρού  

ISBN: 9786185585006

Αρ. σελίδων: 784

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Maradel Books

https://maradelbooks.gr/product/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%ae-%ce%b9%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b7-%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%cf%80%cf%8c%ce%bb/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαίρη Σγουρού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης και από πολύ μικρή ηλικία την κέρδισε η μουσική και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Με σπουδές στο αρμόνιο, τη φωνητική και τη ζωγραφική, νεαρή ακόμη, ασχολήθηκε με το τραγούδι και έχει στο ενεργητικό της πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες με πολλά επώνυμα ονόματα του χώρου, ενώ αναγνωρίστηκε γρήγορα από μεγάλη μερίδα του κοινού. Έχει ταξιδέψει πολύ λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. 

Παράλληλα, δεν αποχωρίστηκε σχεδόν ποτέ τη μεγάλη της αγάπη για τη ζωγραφική, όπου κι εκεί κατά καιρούς έχει προκαλέσει σάλο στα κοινωνικά δίκτυα και στο ευρύ κοινό με τις δημιουργίες της. Μερικά από τα έργα της έχουν φτάσει ως την άλλη άκρη του κόσμου, ενώ ασχολείται ημί επαγγελματικά με το εν λόγω αντικείμενο. Μικρότερη ασχολούνταν με τη δημιουργία comics και πρόσφατα ξεκίνησε ν’ ασχολείται και με το digitalartpainting. 

Μία από τις μεγάλες της αγάπες είναι η ψυχολογία και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια περί αυτού. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, ενώ ήδη σκέφτεται να ασχοληθεί πιο ενεργά με αυτό το αντικείμενο. Μία από τις μεγάλες της αγάπες είναι η ψυχολογία και για αρκετά χρόνια παρακολουθούσε σεμινάρια περί αυτού. Επιπλέον, ασχολείται και με το GraphicDesing και τη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο και εικόνων. Ήδη έχει στο βιογραφικό της μερικά εξώφυλλα βιβλίων που φέρουν την υπογραφή της, όπως και trailers βιβλίων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα, καθώς και σεμινάρια διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων.

Συμπληρωματικά πλέον, εργάζεται και σαν editor-proofreading.  
 
Της αρέσει να εξελίσσεται και να μαθαίνει διαρκώς καινούρια πράγματα.

Απεχθάνεται τη στασιμότητα και καθώς δηλώνει καλλιτεχνική φύση, δεν σταματάει, με όποια δεξιότητά της, να εκφράζει τη δημιουργικότητά της.  Αγαπά να γελά, να κάνει πλάκες και απεχθάνεται τη μιζέρια και την τοξική συμπεριφορά. Το moto: «Ο κόσμος είναι μια δική μου ιδέα» του Άρθουρ Σοπενχάουερ την εκφράζει, μιας και λατρεύει να δημιουργεί τους δικούς της κόσμους αλλά και να τους μοιράζεται, πλέον με τους άλλους. 

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Maradel books το πρώτο βιβλίο της μεγαλύτερης ελληνικής σειράς (οχταλογία) που φέρει την υπογραφή  της. Η Μια Αναπνοή «Μπορείς να ζήσεις χωρίς Ανάσα» μπήκε στη λίστα από γνωστό διαδικτυακό site μέσα στα 20 καλύτερα μυθιστορήματα του 2020, και έγινε το πιο ευπώλητο βιβλίο του εκδοτικού της οίκου για την ίδια χρονιά, το οποίο πλέον κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση. Τον Μάιο του 2021, κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της σειράς Μια Αναπνοή «Η Συνθήκη έσπασε… Ο Πόλεμος ξεκίνησε», ενώ το τρίτο Μια Αναπνοή «Αλήθεια ή Πόλεμος;» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου και μπήκε κι αυτό μαζί με τα άλλα δύο στη λίστα των bestsellers του εκδοτικού της οίκου.  

3-Η υπόθεση της αλλόκοτης ανθοδέσμης είναι η τρίτη υπόθεση της Ενόλα Χολμς από τη συγγραφέα Νάνσι Σπρίνγκερ και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για την έφηβη ντετέκτιβ και μικρότερη αδελφή του Σέρλοκ Χολμς. Το βιβλίο συνδυάζει Ατμοσφαιρικό Λονδίνο και περίχωρα των αρχών του 20ού αιώνα, οξυδέρκεια, γρίφους και χιούμορ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Δρ Γουάτσον είναι το δεξί χέρι του ΣέρλοκΧολμς – γι’ αυτό η εξαφάνισή του σοκάρει τους πάντες, ακόμη και τον Σέρλοκ. Η Ενόλα κρύβεται στο Λονδίνο, όμως δεν μπορεί παρά να ερευνήσει την υπόθεση. Και όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος στέλνει λουλούδια που συμβολίζουν τον θάνατο στην οικία των Γουάτσον, ξέρει πως πρέπει να δράσει άμεσα. Η Ενόλα θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλη την ευφυΐα της για να ξεγελάσει έναν καταχθόνιο εχθρό και να σώσει τη ζωή του Γουάτσον – και συγχρόνως να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά απ’ τον διάσημο αδελφό της, ο οποίος την καταδιώκει ασφυκτικά.

Συγγραφέας: Νάνσι Σπρίνγκερ

ISBN: 978-618-01-4200-6

Αρ. σελίδων: 192

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/enola-xolms-3-h-ypothesh-ths-allokoths-anthodesmhs.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Νάνσι Σπρίνγκερ έχει εκδώσει σαράντα μυθιστορήματα για ενηλίκους, εφήβους και παιδιά. Αρχίζοντας τη συγγραφική της πορεία όταν αποφοίτησε από το Κολέγιο του Γκέτισμπεργκ το 1970, η Σπρίνγκερ υπηρέτησε για δέκα χρόνια το είδος της μυθολογικής φαντασίας, προτού ασχοληθεί με τη σύγχρονη φαντασία, τον μαγικό ρεαλισμό, την αστυνομική λογοτεχνία με ηρωίδες γυναίκες, στρέφοντας, στο τέλος, την προσοχή της στη λογοτεχνία για παιδιά.

Τα μυθιστορήματα και οι ιστορίες της για παιδιά προεφηβικής ηλικίας και για εφήβους καλύπτουν ευρύ φάσμα θεματολογίας, από τον σύγχρονο ρεαλισμό και τις ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας ως τους μύθους του Αρθουριανού Κύκλου, με τα τελευταία να έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές. Τα βιβλία της Σπρίνγκερ έχουν κερδίσει δύο βραβεία EdgarAllanPoe και ένα βραβείο Carolyn W. Field. Επίσης ήταν υποψήφια για τα βραβεία ALA Best Book.

4-Ο παππούς και η γιαγιά θέλουνε μια αγκαλιά είναι το δεύτερο βιβλίο της εκπαιδευτικού και συγγραφέα Αγγελικής Μάνου που κυκλοφόρησε  από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία μεγαλείου ψυχής στην οποία κυριαρχεί το μήνυμα πως όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα όταν υπάρχει αγάπη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο παππούς και η γιαγιά είναι ΑΓΑΠΗ και ΛΑΤΡΕΙΑ για τα παιδιά. Αλλά και τα εγγόνια είναι ΔΥΝΑΜΗ και ΖΩΗ για εκείνους. Η σοφία της λαϊκής ρήσης «Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» εκφράζει εύστοχα τη δυναμικότητα αυτού του δεσμού, που είναι θεμελιώδης για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Τι γίνεται όμως όταν η σχέση αυτή κλονίζεται από τα γηρατειά ή κάποια ασθένεια και πώς μπορούμε να είμαστε ενσυναισθητικοί απέναντι στους ηλικιωμένους; Μια συγκινητική ιστορία ενός παιδιού που βιώνει την ασθένεια του παππού και της γιαγιάς με τρυφερότητα και μεγαλείο ψυχής…

Συγγραφέας: Αγγελική Μάνου

ISBN: 978-618-5453-44-2

Αρ. σελίδων: 36

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/o-pappous-kai-i-giagia-theloune-mia-agkalia/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Αγγελική Μάνου γεννήθηκε στην Άρτα αλλά ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Είναι Νηπιαγωγός, Διδάκτωρ & Διπλωματούχος Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έργα της: «Διαπολιτισμική Συμβουλευτική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», Εκδόσεις Παπαηλιού.  Παραμύθια: «Η Νεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία!», «Ο παππούς και η γιαγιά θέλουνε μια αγκαλιά», Εκδόσεις Υδροπλάνο.  Διηγήματα: «Απόδραση των Χριστουγέννων», μέρος του συλλογικού έργου «Επιβάτες των Χριστουγέννων», «Μια φορά κι έναν καιρό ήρθε Πάσχα με κορωνοϊό», μέρος του συλλογικού e-book, «Μέρες γιορτής σε καραντίνα», Εκδόσεις Υδροπλάνο.   

Πιστεύει πως «η ζωή, όχι μόνο των παιδιών αλλά και η δικιά μας, είναι γεμάτη ιστορίες και εικόνες σαν αυτές των παραμυθιών, που ζωντανεύουν, κι άλλοτε είναι πιο ξέθωρες ενώ άλλοτε ζωηρεύουν, ανάλογα με τα βιώματα και τα συναισθήματά μας».