H Eπιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων) επανέρχεται με επιστολή της στο θέμα των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Όπως σημειώνει η κυβέρνηση "απέκλεισε ετσιθελικά από τις αποζημιώσεις όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων- αποθηκών", συμπληρώνοντας ότι "δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και τον εμπαιγμό".

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Όποιος διαβάζει και ακούει καθημερινά τον τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό), μένει με την εντύπωση, ότι η κυβέρνηση μοιράζει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ σε πλημμυροπαθείς, οι οποίοι μάλλον θα έχουν πλουτίσει.

Η πραγματικότητα είναι όμως είναι άσχημη έως τραγική για τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς, που έχουν αφεθεί στα προβλήματά τους.

Στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης (παλιές και νέες), αυτή την πραγματικότητα ζούμε 5 περίπου μήνες μετά την πλημμύρα.

Η κυβέρνηση έδωσε σε ένα αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισογείων διαμερισμάτων και όχι στο σύνολό τους, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, ηλεκτρολογικά, κ.α σε κάθε σπίτι.

Απέκλεισε όμως ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον μέχρι σήμερα, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας κ. Τριαντόπουλος, ούτε κανένας άλλος υπουργός, δέχτηκε να συναντήσει την Επιτροπή μας, όπως και τις άλλες επιτροπές πλημμυροπαθών.

Αν νομίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ, ότι αυτό λέγεται αποζημίωση οικογενειών που έχασαν περιουσίες πολλών χιλιάδων ευρώ και δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, εξ’ αιτίας της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των Εργατικών Κατοικιών και όλης της Θεσσαλίας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ας έρθουν αυτοί να ζήσουν σε κατεστραμμένες, βρώμικες, μουχλιασμένες και ανθυγιεινές εργατικές πολυκατοικίες.

Οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και τον εμπαιγμό.

Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά να διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών με την συνδρομή και του ΟΑΕΔ.

Ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.

Αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ.

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα, γιατί δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας.

Γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, χωρίς αναθέσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά με ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου και των υπηρεσιών των υπουργείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των αναγκαίων τεχνικών μέσων. Έλεγχο στατικότητας σπιτιών και δημόσιων κτιρίων.

Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (έλεγχος, αποκατάσταση και κατασκευή αναχωμάτων, έργα ορεινής υδρονομίας, ορεινά φράγματα, πεδινοί ταμιευτήρες, διευθετήσεις, καθαρισμοί, ξεμπαζώματα ποταμών και ρεμάτων, δίκτυα αποχέτευσης, αποστραγγιστικά, αντιδιαβρωτικά, κλπ).

Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση της ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες και να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, όπως αντίστοιχα και του παιδικού σταθμού του ΟΑΕΔ στις παλιές εργατικές κατοικίες».