Ενημερωτική συνάντηση για θέματα που αφορούν τον θεσμό του «Κοινωνικού Συμβούλου», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ορίστηκαν για το 2024 έξι Κοινωνικοί Σύμβουλοι που πληρούν βάση ειδικότητας τις προϋποθέσεις για τον έλεγχο περισσοτέρων από τετρακοσίων φορέων κοινωνικής φροντίδας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Οι Κοινωνικοί Σύμβουλοι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι οι εξής:

  • Μαρία Τσουκνίδα, για τις δομές της ΠΕ Καρδίτσας
  • Νικόλαος Πουτσιάκας και Κωνσταντίνα Καλέση, για τις δομές της ΠΕ Λάρισας
  • Αποστολία Κοκκώνη και Μαρία Τζιτζίδη, για τις δομές της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και
  • Ζωίτσα Ευαγγελινού, για τις δομές της ΠΕ Τρικάλων.  

Κατά τη συνάντηση εργασίας τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον θεσμό των Κοινωνικών Συμβούλων, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι και με πολλές άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις και ασχολούνται με τα θέματα του Συμβούλου με παράλληλα στην ουσία καθήκοντα. Επισημάνθηκαν όλα τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου (δηλ. επιμόρφωση κοινωνικών συμβούλων, πρότυπα εκθέσεων, πρόσβαση σε πλατφόρμες κλπ), θέματα που δυσχεραίνουν σε αρκετές περιπτώσεις το έργο των Συμβούλων και αποφασίστηκε να συνταχθεί ειδικό ενημερωτικό έγγραφο προς το Υπουργείο.

  

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Συμβούλων με την εξασφάλιση υπαλλήλων των εν λόγω ειδικοτήτων μέσω κινητικότητας ή και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο πολύ μεγάλος αριθμός των δομών που πρέπει να ελεγχθούν.   

Εξάλλου, συνομολογήθηκε η καλή διάθεση όλων για στενή και γόνιμη συνεργασία και εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού και Πρόνοιας κας Ανδριάνα Κομήτσα η βούληση να ασχοληθεί συστηματικά και αποτελεσματικά για την επίτευξη των βέλτιστων δυνατών στόχων του συγκεκριμένου μηχανισμού ελέγχου των φορέων.

  

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Θεσσαλίας η κα Δέσποινα Μάντζαρη Διευθύντρια και η κα Ιωάννα Οικονόμου Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών. Από τις Περιφερειακές Ενότητες συμμετείχαν ο κος Σταμάτης Χατζηνικολιδάκης Προϊστάμενος Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας ΠΕ Καρδίτσας, η κα Βασιλική Νίκου Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και ο κος Σωτήριος Νικολακάκος Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Τρικάλων. Τέλος, παρόντες στην συνάντηση ήταν όλοι οι Κοινωνικοί Σύμβουλοι Περιφέρειας Θεσσαλίας.