Ο Δήμος Κιλελέρ και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου παρουσίασαν το βιβλίο «Τοπική Ιστορία, χώροι ομαδικών εκτελέσεων σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1945» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πλατυκάμπου.

Πρόκειται για μια ιστορική έρευνα που διενήργησε ο φιλόλογος καθηγητής Θεόδωρος Νταφούλης σε συνεργασία με μαθητές/τριες του Γυμνασίου Πλατυκάμπου.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης διαβάστηκε μήνυμα του Δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου. Το βιβλίο προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Αχιλλέας Χατζούλης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κουκούτσης και οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου ο Θεόδωρος Νταφούλης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η έρευνα των μαθητών/τριών του Γυμνασίου Πλατυκάμπου οδήγησε στην έκδοση αυτού του βιβλίου που ανέδειξε τις τραγικές συνθήκες του πολέμου τις οποίες αντιμετώπισαν οι κοντινοί οικογενειακοί μας πρόγονοι.

Ανέδειξε επίσης το βαρύ τίμημα που πλήρωσε και η περιοχή μας, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, από τους Γερμανούς κατακτητές, γεγονός που τους οδήγησε να γίνουν οι ήρωες της καθημερινότητάς τους αλλά και οι ήρωες της δικής μας περήφανης οικογενειακής κληρονομιάς.

Με αυτά τα δεδομένα εξελίχθηκε και στην περιοχή μας το έπος της ένδοξης Εθνικής μας αντίστασης 1941-1944.

Αυτή η ιστορική καταγραφή, πέρα από τις πληροφορίες που πρόσφερε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, ας είναι το δικό μας μνημείο τιμής και σεβασμού στους συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Ας είναι ένα διαχρονικό μνημείο αντιπολεμικό και φιλειρηνικό προς όλους τους συμπολίτες μας. Τέλος ας είναι η αφορμή οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν, να εμπλουτιστούν με νέες λεπτομέρειες σε μία επόμενη, πιο συμπληρωμένη, έκδοση που θα φωτίσουν περισσότερο τη "σκοτεινή" εκείνη περίοδο».