Μια όμορφη εκδήλωση διοργάνωσαν και φέτος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Αγιάς, στο κεντρικό παρκάκι της πόλης, την Παρασκευή 12 Μαίου, θέλοντας να προβάλλουν τις δραστηριότητες Μ.Ν.Α.Ε. της φετινής σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές με ιδιαίτερο μεράκι, ζήλο αλλά και μεγάλη περιέργεια παρακολούθησαν φέτος το έντομο «ευρύτομο της αμυγδαλιάς» σε 12 χωριά της επαρχίας και υπέδειξαν στους παραγωγούς την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα προστατέψουν την παραγωγή τους.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό της πόλης ο βιολογικός κύκλος του εντόμου, ο τρόπος μελέτης του και τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, αποσπώντας τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό όλων για τα πρακτικά και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα της δράσης τους.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών της Αγιάς και για τα ανθοκομικά και λαχανοκομικά φυτά που παρήγαγαν οι μαθητές στα εργαστηριακά μαθήματα, στο θερμοκήπιο του σχολείου, τα οποία διατέθηκαν στους πολίτες, που επισκέφθηκαν τον χώρο της εκδήλωσης.

Όμορφοι κατηφέδες, λαμπερές βίγκες, φλογάτες σάλβιες, τρίχρωμοι πανσέδες, μυρωδάτοι βασιλικοί αλλά και πολλά λαχανοκομικά φυτά όπως ντομάτες, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια… ήταν μερικά από τα φυτά που καλλιέργησαν οι μαθητές καθ’ όλη την χρονιά, στο θερμοκήπιο του σχολείου.

Ιδιαίτερο ενθουσιασμό έδειξαν οι μικροί μας φίλοι του 2ου Δημοτικού σχολείου της πόλης, που επισκέφθηκαν τη γιορτή και ασχολήθηκαν με μια φάση της παραγωγικής διαδικασίας των φυτών και συγκεκριμένα με τη μεταφύτευση σποροφυτών σε γλαστράκια. Στη συνέχεια, με αυτά τα φυτά δημιούργησαν επιδαπέδια φυτικά σχέδια και παρατήρησαν στα στερεοσκόπια έντομα και δείγματα προσβεβλημένων φυτικών ιστών.

Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες έγινε ενημέρωση από τους καθηγητές του σχολείου αναφορικά με τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούν στο ΕΠΑΛ και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό.

Η μουσική, το κέφι, η ζωντάνια της διανομής φυτών, η χαρά των παιδιών στο βιωματικό εργαστήριο, το ενδιαφέρον για την παρουσίαση της παρακολούθησης του εντόμου, η κίνηση των πολιτών στον χώρο της έκθεσης και το γλυκάκι που προσφέρθηκε στο τέλος της εκδήλωσης έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην πόλη της Αγιάς.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου για την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να ολοκληρωθεί με άρτιο τρόπο η δράση που ανέλαβαν και να παρουσιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πόλη.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχέδιων Δράσης έργων «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο τίτλος της δράσης ήταν «Νοιάζομαι για τον τόπο μου− Εφαρμόζοντας τη θεωρία» και περιλάμβανε την κατασκευή κλοβών παρακολούθησης και καταγραφής των ημερήσιων εξόδων του εντόμου ευρύτομου της αμυγδαλιάς, καθώς και την παραγωγή και φροντίδα 2500 σπορόφυτων.

Έμπρακτα αποδείχθηκε, ότι η διδασκαλία δεν χωράει μόνο στην αίθουσα. Η πράξη και η παρατήρηση αποκαλύπτει τη γνώση με τον δικό της τρόπο. Η αυτοπεποίθηση και η υπερηφάνεια που νιώθουν οι μαθητές γι’ αυτό που ανακαλύπτουν και δημιουργούν θα τους βοηθήσει αργότερα να κάνουν πιο μεγαλα βήματα στη ζωή τους.