Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τα προβλήματα που βιώνει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας που χρονίζουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην επίκαιρη ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Τα προβλήματα που βιώνει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας χρονίζουν και πρέπει άμεσα να επιλυθούν, δεδομένου ότι η στήριξη και ενίσχυση του κλάδου των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, αποτελεί καθήκον όλων μας.

Αρχικά, όπως επισημαίνουν οι Ενώσεις των Στρατιωτικών, μεγάλη αγωνία και αβεβαιότητα διέπει τους Υπαξιωματικούς προελεύσεως ΕΠΟΠ, οι οποίοι, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, κινδυνεύουν να μην θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης ή, στην καλύτερη περίπτωση, να λάβουν σύνταξη εξαιρετικά μειωμένη. Πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε ηλικία 47 ετών και διανύουν ήδη τα 20 έτη υπηρεσίας. Πλησίον στο επίμαχο όριο των 50 χρόνων, έτος υποχρεωτικής αποστρατείας τους, νιώθουν απογοητευμένοι στη σκέψη της αναγκαστικής εξόδου από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, ζητούν ευλόγως την κατάργηση των ηλικιακών ορίων αποστρατείας και τη δυνατότητα παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επίσης ένα από τα κρισιμότερα θέματα που έχει προκύψει είναι η αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών Αποφοίτων ΑΣΣΥ που θίγονται από το Ν. 4407/2016, καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ιεραρχικής τους εξέλιξης.

Είναι σαφές ότι τα καίρια ζητήματα που ταλαιπωρούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι χρόνια και πρέπει επιτέλους, να εισακουστούν από την Κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν με ορθό, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Δίπλα τους , για το δίκιο τους και μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να μου απαντήσει, σε ζωντανή συζήτηση στη Βουλή, εάν προτίθεται να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη ώστε να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια της υποχρεωτικής αποστρατείας για τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς προέλευσης ΕΠΟΠ καθώς και εάν σκοπεύει να άρει τη βαθμολογική αδικία που υφίστανται οι Αξιωματικοί Απόφοιτοι ΑΣΣΥ, επαναφέροντας τη βαθμολογική και ιεραρχική δικαιοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία έχει διαταραχθεί».