Στην καρδιά της Ελλάδας, στην αγκαλιά του Ολύμπου και απέναντι από τον Άθω βρίσκονται τα παράλια του νομού Λάρισας, μία μοναδική περιοχή με 70 χλμ. ακτογραμμή και περισσότερες από 30 παραλίες !!

Πρόκειται για προορισμό εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα σε 3 ώρες, 1 ώρα και
30 λεπτά από Θεσσαλονίκη, 40 λεπτά από Λάρισα, 10 λεπτά από Κοιλάδα Τεμπών.
40 μίλια από Σκιάθο, 60 από Αλόννησο και 30 από την Χαλκιδική.
Στο πλαίσιο press trip που έλαβε χώρα το διάστημα 20-22 Μαΐου, δημοσιογραφική ομάδα
που εκπροσωπούσε 14 κορυφαία media της χώρας, επισκέφτηκε σημαντικά τοπόσημα της
ευρύτερης περιοχής.
Το press trip οργάνωσε το Επιμελητήριο Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, το Δήμο Αγιάς και την εταιρεία Tourism Media.

Τα παράλια της Λάρισας είναι μια περιοχή προορισμός, με την αμεσότητα βουνού και θάλασσας σε ένα παρθένο και αβίαστο φυσικό περιβάλλον.
Τα φαράγγια, οι λίμνες , τα μονοπάτια, το δέλτα του Πηνειού με τους ερωδιούς, δίνουν την δυνατότητα εξερεύνησης του τόπου μέσα από ένα πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Την εικόνα συμπληρώνουν, τα παραδοσιακά χωριά που αναπτύσσονται σε όλη την πλαγιά του Κισσάβου με τα υπέροχα παραδοσιακά χωριά, όπως τα Αμπελάκια, την Κρανιά, την Ραψάνη, τις όμορφες παραλίες του Δήμου Τεμπών-το Καστρί, την Κουλούρα και τα Μεσάγγαλα, γνωστές για τις ιαματικές ιδιότητες της άμμου.
Σε συνδυασμό με την γευσιγνωσία, από τα επώνυμα τοπικά προϊόντα (ακτινίδια, αμύγδαλα, καρπούζια, κάστανα, ελιές, κρασί), τα άγρια βότανα του Κισσάβου, αλλά και το τσάι και τη ρίγανη που θα συναντήσει ο φιλοξενούμενος, βιώνοντας μια αρμονική συνύπαρξη αγροτικής ενασχόλησης και υπηρεσιών του τουρισμού.

Όλα αυτά, τα προσφέρουν απλόχερα οι ντόπιοι άνθρωποι, διαθέτοντας τα καταλύματα και του χώρους τους, με ανθρώπινες χωρίς συγχρωτισμό συνθήκες διαμονής και διατροφής, σε επισκέπτες με ταυτότητα.


Δέλτα Πηνειού. Ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Εκδρομή με βαρκούλες ή με κανό στον Πηνειό

Υγρότοποι, δασάκια από άγριες ελιές, καλλιεργούμενοι ελαιώνες, βοσκότοποι, παράκτια και παραποτάμια δάση, θίνες και αμμώδεις χερσότοποι συνθέτουν σε γενικές γραμμές το οικοσύστημα της περιοχής του δέλτα του Πηνειού.

Ξενάγηση στα Αμπελάκια, το μπαλκόνι του Κισσάβου


Τα Αμπελάκια αποτελούν παραδοσιακό οικισμό του νομού Λάρισας και είναι χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι (ρουβία η βαφική).

Μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο και τις απαράμιλλές ομορφιές.

Επίσκεψη στο Χάνι της Κοκκώνας
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στην τοποθεσία σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός ελληνιστικού συγκροτήματος, λατρευτικού και εργαστηριακού χαρακτήρα, ενός βυζαντινού ναού και ενός βυζαντινού κτιρίου που χαρακτηρίστηκε ως πανδοχείο,

Στάση στο γνωστό οινοποιείο του Ντούγκου

Περιήγηση στο όμορφο ιστορικό χωριό του κρασιού, τη φημισμένη Ραψάνη

Τα μαγικά ταξίδια ξεκινούν από ένα βιβλίο και από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όταν αυτά τα δύο ντυθούν με πλακόστρωτα δρομάκια, πανοραμική θέα στην Κοιλάδα των Τεμπών και στα παράλια, τότε δημιουργείται ο ιδανικός προορισμός, Ραψάνη.

 

Χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, 500 μέτρα πάνω από την θάλασσα, απλωμένη στις εύφορες πλαγιές του βουνού, η Ραψάνη είναι ένα χωριό κόσμημα. Από τον 15ο αιώνα υπάρχουν γραπτές αναφορές για την Ραψάνη, ενώ ακόμη και σήμερα το χωριό ακμάζει και γράφει ιστορία. Εδώ περνούσε τα καλοκαίρια του ο Μ. Καραγάτσης, ψευδώνυμο του συγγραφέα Δημήτριου Ροδόπουλου.