Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν χθες ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που έγινε στον Βόλο για την κοπή πίτας και είχε ως αντικείμενο την ψηφιακή εποχή, την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνοηθική.

Οπως δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βασικό κομμάτι της «επόμενης ημέρας» στη Θεσσαλία και αναφερόταν ειδικά την Πολιτική Προστασία.

«Οι Θεσσαλοί μεταξύ μας έχουμε επίπεδο συνεννόησης, ώστε να δούμε την επόμενη ημέρα σε μία Θεσσαλία “πληγωμένη”, σε μία Θεσσαλία που παλεύει να βρει τα βήματά της και η τεχνολογία είναι κομμάτι της επόμενης ημέρας» είπε.

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη ο κ. Παπαστεργίου παρατήρησε πως «θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος είναι ο ρόλος της μηχανής δίπλα στον άνθρωπο και το αντίστροφο. Το θέμα για τις επιχειρήσεις είναι μη μείνουν πίσω να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Για τη μετεκπαίδευση, το σημαντικό είναι πως μπορείς να αποκτήσεις δεξιότητες για να είσαι μέσα στα πράγματα και η τεχνολογία οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει αυτό να αφήνει πίσω. Ο ψηφιακός βοηθός gov.gr είναι ο πιο απλός οδηγός να ψάξεις να βρες ό,τι θέλεις».

«Χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να ζούμε ασφαλέστερα, να ζούμε πιο ευτυχισμένα, να οικοδομήσουμε καλύτερες κοινωνίες, να ενδυναμώσουμε τη Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά όρια, τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν σύμφωνα με τα «όσα έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ai Act.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Ελληνικό δημόσιο και αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση των πολιτών στην πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο Ψηφιακός Βοηθός-m Aigov, καθημερινά απαντά κατά μέσο όρο σε 10.000 ερωτήσεις που τίθενται από τους πολίτες και αφορούν τη δημόσια διοίκηση.

Διστακτικές οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή

«Οι έρευνες που έχουν γίνει και από τον ΣΕΒ και τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τη χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές ως προς την διείσδυση στη σημερινή επιχειρηματικότητα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες, σε αντίθεση με τις μικρότερες», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θανάσης Συριανός.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η τεχνολογική εξέλιξη μιας επιχείρησης δεν είναι απαραίτητα στοιχείο μεγέθους. Σημείωσε ωστόσο ε πως το μέγεθος μιας επιχείρησης δεν παίζει ρόλο για να μην μείνει πίσω τεχνολογικά. Για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα της Ελλάδας, αποτελεί ευκαιρία και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους κανόνες της προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι απ’ όλο το εύρος της επιχειρηματικής κοινότητας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Bάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)