Σε δήλωση του ο γνωστός Λαρισαίος δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λάρισας, Θωμάς Παπαλιάγκας, αναφέρει τα εξής σχετικά με τη λήξη της αναστολής πλειστηριασμών:

“Στις 10 Νοεμβρίου 2023 τελειώνει η προστασία από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις ακινήτων, χρημάτων, πλειστηριασμούς) προς τους πολίτες της Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Την αναστολή θεσμοθέτησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από 6/9 έως 10/11/23.
Όμως για το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί και δημοσιευθεί εκατοντάδες πλειστηριασμοί στη Θεσσαλία, ενώ ταυτόχρονα ακόμη μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, άλλες είναι τελείως ακατάλληλες για καλλιέργεια, οι παραγωγές έχουν καταστραφεί και ούτε έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η οικονομία της Θεσσαλίας είναι σε καθίζηση και ότι οι επαγγελματίες και οι οικογένειες στενάζουν από τα οικονομικά προβλήματα. Οι περισσότεροι οφειλέτες είναι σε πολύ χειρότερη οικονομική θέση απ’ ό,τι πριν την καταιγίδα.

Είναι τελείως αναγκαίο να παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 31-7-2024 η περίοδος της αναστολής κάθε μορφής εκτέλεσης, ώστε να προλάβει η οικονομία της Θεσσαλίας να επουλώσει κάποιες από τις πληγές της, αφού καταβληθούν οι αποζημιώσεις, γίνουν κάποια πρώτα έργα και αποκατασταθούν όσες καλλιέργειες είναι δυνατόν.

Έχουν ήδη αρχίσει διάφοροι επίδοξοι υπερθεματιστές να τηλεφωνούν (ακόμη και) στους ιδιοκτήτες-οφειλέτες για να τους ρωτήσουν αν είναι καλά τα ακίνητά τους ώστε να τα “χτυπήσουν” στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες (!)… Οι δε οφειλέτες με τόσες ζημίες στις περιουσίες τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή οποιασδήποτε δόσης.
Η κυβέρνηση, η οποία ιδεολογικά νομοθετεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και σε βάρος των μικρών (χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο), με την παράλειψή της να νομοθετήσει ή, έστω, να ανοίξει συζήτηση για παράταση της αναστολής στη Θεσσαλία, διευκολύνει τα funds, τις τράπεζες και τους servicers να εκβιάζουν τους δανειολήπτες, ειδικά αν σε βάρος τους εκκρεμεί πλειστηριασμός.

Επίσης, τους ανοίγει τον δρόμο να αποκτήσουν εκατοντάδες καλά ακίνητα σε εξευτελιστικά τιμήματα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα εξακολουθούν να χρωστάνε και υπόλοιπα.

Η αναστολή των πλειστηριασμών και αναγκαστικών εκτελέσεων λόγω του “Ιανού” στην περιοχή του Μουζακίου κράτησε έναν χρόνο. Η αντίστοιχη αναστολή λόγω των (πολλαπλάσιων) καταστροφών του “Daniel” μόλις δύο μήνες.

Και δεν έχει ανοίξει καν η συζήτηση για παράτασή της. Η κυβέρνηση των επιδομάτων και των paas δίνει την ευκαιρία στους φίλους της στα funds να πάρουν κοψοχρονιά ένα σωρό καλά ακίνητα των πλημμυρόπληκτων Θεσσαλών.

Η έλλειψη συζήτησης για παράταση μέχρι σήμερα, τρεις μέρες πριν τη λήξη της, είναι ύποπτη. Η παράλειψή της θα είναι ομολογημένη ενοχή”.