Σε τρία κείμενα για τη βία κατά των γυναικών, το φεμινισμό και την κοινωνική θέση του γυναικείου φύλου εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια που διεξήχθησαν σήμερα Παρασκευή 02/06.

Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών» είναι απόσπασμα του Σταύρου Τσακυράκη από το βιβλίο Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής, εκδ. Μεταίχμιο, 2019, σ. 202.

Το δεύτερο κείμενο έχει τίτλο «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός», άρθρο της Μαρίλιας Παπαθανασίου, για την εφημερίδα Το Βήμα 28-05-2023.

Το τρίτο κείμενο «Μια φοβερή παρηγοριά» αποτελεί απόσπασμα διηγήματος του βιβλίου του Χρήστο Οικονόμου, «Οι κόρες του Ηφαιστείου» Διηγήματα, εκδ. Πόλις, 2017, σσ. 163-164.

Στο τέταρτο θέμα, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να εκφωνήσουν ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής τους, ως εκπρόσωποι της μαθητικής τους κοινότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα φετινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους υποψηφίους.

Τα επόμενα μαθήματα στα οποία εξετάζονται στα ΓΕΛ είναι τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και Βιολογία την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023.