Από τους πιο παράδοξους κινδύνους που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην εθνική οδό …αντίθετα στο ρεύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, κάθε χρόνο καταγράφονται τριακόσιες περιπτώσεις οδηγών που κινούνται ανάποδα. Σχεδόν ένας την ημέρα.
Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί; Ρωτήσαμε τους εκπροσώπους της εταιρείας, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο που έγινε την Τετάρτη στη Λάρισα. Είναι τριών ειδών μας εξήγησαν: Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ηλικιωμένους οι οποίοι μπερδεύονται ή ξαφνικά θυμούνται ότι ξέχασαν κάτι, οπότε κάνουν αναστροφή επί τόπου γυρίζοντας πίσω… Η δεύτερη έχει να κάνει με μεθυσμένους ή μαστουρωμένους που δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται ούτε που πάνε… Και, τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που εισέρχονται στην αντίθετη κατεύθυνση, και το κάνουν εντελώς συνειδητά - συνήθως για μικρή απόσταση-, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν τα διόδια…
Όλοι τους είναι το ίδιο επικίνδυνοι και είναι θαύμα που μέχρι τώρα δεν είχαμε θύματα.
Η εταιρεία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, έχει εγκαταστήσει στην Λεπτοκαρυά ένα πιλοτικό σύστημα αποτροπής τέτοιων περιπτώσεων με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μόλις το όχημα εντοπιστεί ξεκινάει αμέσως ένας φωτεινός συναγερμός από ειδοποιήσεις προς τον παραβάτη οδηγό, αλλά και τους υπόλοιπους που οδηγούν αμέριμνοι.
Με άλλα λόγια, θεός φυλάξοι …

Από τη στήλη kampos land By Kostas Tolis

Copyright Kosmos newspaper, Larissa (φωτό, αρχείου)