Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στην πόλη του Αμπελώνα του δήμου Τυρνάβου, για να τιμήσει την πολιούχο της, Παναγία.
Σήμερα Κυριακή, παραμονή της γιορτής, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με Θείο κήρυγμα και αρτοκλασία, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο άλσος του Αμπελώνα, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και όχι στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας, εως στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θετόκου. Στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού εψάλησαν και τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, μπροστά στον στολισμένο επιτάφιό της, τον οποίο εκόσμησαν με πολλή αγάπη ο π.Νεκτάριος και οι δραστήριες κυρίες της ενορίας.

Την Δευτέρα 15 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα.

*Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αμπελώνα είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς ναούς αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός θεμελιώθηκε το 1885 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1906. Είναι έργο του Επταχωρίτη πολιτικού μηχανικού Βασίλειου Μπεκιάρη.

Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 όταν ο Αμπελώνας, τότε Καζακλάρ, καταλήφθηκε από τους Τούρκους ο ημιτελής ναός κινδύνευσε να καταστραφεί. Όμως ένας Τούρκος αξιωματικός σταμάτησε τους στρατιώτες λέγοντάς τους να μην τον καταστρέψουν διότι θα μετατραπεί σε τζαμί.

Ο ναός είναι κτισμένος σε σταυροειδή βυζαντινό ρυθμό με τρούλο.

Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια με δαπάνες των κατοίκων του Αμπελώνα ο ναός έχει αγιογραφηθεί και πραγματικά εξωτερικά και εσωτερικά προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

***Από τον σεισμό μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 3 Μαρτίου 2021 στο Δαμάσι,η εκκλησία Παναγία του Αμπελώνα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και παραμένει ακόμα κλειστεί.

Θανάσης Κατσάνης