Το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ (Woyzeck), σε μια μουσική εκδοχή με τα τραγούδια του Tom Waits, ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά, με τον Δημήτρη Κουρούμπαλη στον επώνυμο ρόλο.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο θέατρο της Αυλής του Μύλου και εν όψει της πρεμιέρας οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με τον αντιδήμαρχο

Πολιτισμού Π. Σάπκα και την καλλιτεχνική διευθύντρια του “Θεσσαλικού” κ. Κ. Σπανού.

Οπως ανέφερε ο κ. Σάπκας “ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού θεάτρου είναι πως αφουγκράζεται την κοινωνία, και με την ευρεία έννοια, δημιουργεί πολιτικά.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει και είναι, ένα θέατρο που θέτει ερωτήματα, δεν δίνει απαντήσεις, αφήνει τον θεατή να σκεφτεί. Τον ψυχαγωγεί ουσιαστικά. Ενίοτε τον συνταράσσει.

Αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, κι ενώ η ανθρωπότητα για ακόμη μια φορά στην ιστορία της, στέκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ανεβάζει ένα έργο-σταθμό που επηρέασε το θεατρικό τοπίο του εικοστού αιώνα όσο λίγα.

Ένα έργο για τους καταπιεσμένους, τους αδικημένους. για τον έρωτα μέχρι τον φόνο και την αυτοκτονία με έναν ήρωα αρχέτυπο που θα μας βοηθήσει να δούμε πέρα από τις ασυνείδητες προκαταλήψεις που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Ένα έργο που μιλάει για το υπαρξιακό κενό, τη μοναξιά, την εκμετάλλευση ανθρώπου από τον άνθρωπο, τη ζήλια, τον φόνο, τον θάνατο.

Ένα έργο που αγγίζει αιώνια ερωτήματα για την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις αλλά και την προκαθορισμένη μοίρα.

Η πραγματικότητα, όπως την παρουσιάζει ο Μπύχνερ στον Βόυτσεκ, είναι ένας κόσμος χωρίς αγάπη και κατανόηση, ένας κόσμος γεμάτος αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε;
Ένας δρόμος, για να μην είναι αυτός ο κόσμος μας, είναι η τέχνη, είναι το θέατρο. Όταν λειτουργεί σαν καθρέφτης, σαν κραυγή, σαν πυξίδα.

Όπως έλεγε και ο μεγάλος δάσκαλος Κάρολος Κουν, δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.

Ένα ιδιαίτερο έργο, μια ιδιαίτερη παράσταση, με εξαιρετικούς συντελεστές, που αφορά τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, που όλοι πρέπει να δούμε”, κατέληξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων.

Το έργο κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου και θα παίζεται καθημερινά, Δευτέρα με Παρασκευή έως τις 29 Ιουλίου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων – διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας – Δημήτρης Κουρούμπαλης – Μαρσέλα Λένα – Κώστας Μπούντας – Χάρης Φλέουρας – Έλλη Χατζεϊπίδου.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φαίδρα Καρβούνη, Αλέξανδρος Τσιωνάς

ertnews.gr