Μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας ΠΟΚΕΛ ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας, επί της οδού Ιουστινιανού, στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου - Λυκείου και είναι κτίσμα χαρακτηρισμένο ιστορικό - διατηρητέο μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για την 4η ξενάγηση του ΠΟΚΕΛ σε Μουσεία της Λάρισας, για τη φετινή χρονιά κι έγινε από τον ιστορικό, Βαγγέλη Ρεμπάπη.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Η Θεσσαλία αντιστέκεται: 1941-1944» πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις Δυνάμεις του Άξονα. Στόχοι είναι να παρουσιαστούν τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1940-1944, όπως τα βίωσαν οι Θεσσαλοί, να διδαχθεί η ιστορία του τόπου με βιωματικό τρόπο, ταξιδεύοντας στο χρόνο και να τονιστεί το γεγονός, ότι στην Εθνική Αντίσταση έλαβαν μέρος άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο, καταγωγή, ηλικία και ιδιότητα, κοινωνική και πολιτική ένταξη.

Στο χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται αντικείμενα που αφορούν την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου και της Κατοχής, καλύπτοντας υλικό της Θεσσαλίας στην Αντίσταση. Είναι ένας χώρος με πολλαπλούς συμβολισμούς. Πάνω στους τοίχους του Μουσείου «ακούμπησαν» εκατοντάδες επώνυμοι κι ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού μας, δίνοντας το αίμα και τους για Λευτεριά, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η συμβολή της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Λάρισας στο συμμαχικό αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας ήταν μεγάλη. Το Μουσείο ως οδηγός, αναδεικνύει την τοπική ιστορία, καλλιεργώντας την ιστορική συνείδηση και διαφυλάσσοντας τη συλλογική μνήμη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει ομαδικές ξεναγήσεις και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς φορείς και συλλόγους της πόλης, απ’ όλους τους χώρους των τεχνών, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, προκειμένου να το επισκεφθούν.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 2410280220, Βαγγέλης Ρεμπάπης, Ιστορικός. Ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00. Σάββατο: 10:00 - 14:00. Διεύθυνση : Ιουστινιανού 42, ΤΚ 41223, Λάρισα.