Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνεται ότι, με σκοπό οι επιτροπές Κρατικής Αρωγής στην Π.Ε. Λάρισας, αρμόδιες για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τη θεομηνία «DANIEL» σε γεωργικές γαίες, πάγιο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και αποθηκευμένα προϊόντα, που προκλήθηκαν από τη θεομηνία «DANIEL» (πλημμύρες-έντονες βροχοπτώσεις) από 4 έως και 8 Σεπτεμβρίου 2023, στην Π.Ε. Λάρισας σε αγροτικές επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις να προχωρήσουν στην αποτίμηση ζημιών, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση για καταβολή επιχορήγησης (χορηγείται από την ΔΑΟ).

2. Συγκεντρωτική κατάσταση των γεωργικών γαιών, του παγίου κεφαλαίου, των αποθηκευμένων προϊόντων και των πρώτων υλών που υπέστησαν ζημιές και αποτίμηση της ζημιάς κατά κατηγορία (Αρχική Αίτηση Δήλωση Ζημιάς) (χορηγείται από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ).

3. Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) (εκδίδεται ηλεκτρονικά με κωδικούς ΤΑΞΙΣ από: https://maae.minagric.gr/maae/).

4. Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (Δήλωση ΟΣΔΕ) 2023 (αναλυτική εκτύπωση).

5. Υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής (χορηγείται από την ΔΑΟ).

6. Βεβαίωση τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση) με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) του δικαιούχου καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα (Όνομα Τράπεζας) στο οποίο ανήκει.

7. Ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΛΓΑ (εκδίδεται ηλεκτρονικά με κωδικούς ΤΑΞΙΣ από: https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-agrotikes-anaptuxes-kai-trophimon/ellenikos-organismos-georgikon-asphaliseon-elga/asphalistike-enemeroteta-elga).

8. Φωτογραφίες ή βίντεο όπου αποτυπώνεται το μέγεθος της ζημιάς (εφόσον υπάρχουν).

Επί πλέον:

• Για πρώτες ύλες (φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κλπ), εμπορεύματα και αποθηκευμένα προϊόντα (εξ αγοράς): Παραστατικά αγοράς στο όνομα του δικαιούχου (πριν την ημερομηνία ζημιάς).

• Για αγροτικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα: Άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του δικαιούχου, ασφάλεια, τιμολόγιο επισκευής (σε περίπτωση επισκευής).

• Για γεωτρήσεις: Άδεια χρήσης νερού στο όνομα του δικαιούχου ή βεβαίωση κατάθεσης της αίτησης υποβολής αιτήματος και φωτοτυπία πρόσφατου λογαριασμού ρεύματος.

• Για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις: Άδεια Λειτουργίας (σε ισχύ) και οικοδομικά παραστατικά (όπου απαιτείται).

• Για παρόχθια αντλητικά συγκροτήματα: Βεβαίωση άρδευσης (Τ.Ο.Ε.Β) και φωτοτυπία πρόσφατου λογαριασμού ρεύματος.

• Για κτιριακές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβάνονται και αποθήκες): πρόσφατη εκτύπωση του Ε9.

• Για τις γεωργικές γαίες (έγγειο κεφάλαιο) που διαβρώθηκαν ή καλύφθηκαν με φερτά υλικά: Τίτλοι κυριότητας.

• Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος.

Λοιπά δικαιολογητικά, όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμολόγια, κ.α., τα οποία καθορίζονται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής για τις αγροτικές επιχειρήσεις, μπορεί να ζητηθούν επιπρόσθετα στο πλαίσιο ελέγχου νομιμοποίησης των δικαιούχων. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά σε ντοσιέ με λάστιχο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας εγγράφων. Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας, στην Λάρισα: Θεοφράστου & Καλλισθένους 27 και ώρες 9:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ., στα Φάρσαλα: Νικηταρά 15 (Διοικητήριο) 1ος όροφος και ώρες 9:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ. Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2413511188 – 2413511132 -2413511129-2491022294.