Σε έναν κόσμο όπου ορισμένες γυναίκες αποκτούν περισσότερη μόρφωση και περισσότερες θέσεις εργασίας υψηλού προφίλ από ποτέ, πολλές απολαμβάνουν περισσότερη εξουσία. Αλλά αυτή η δύναμη δεν περνάει πάντα στην υπόλοιπη ζωή τους και δεν μεταφράζεται σε ικανοποιητικό σεξ. Ακόμη και αν θα έπρεπε.

Όταν μια γυναίκα ξέρει τι της προσφέρει ευχαρίστηση και επικοινωνεί τις επιθυμίες της, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιθυμία για περισσότερο σεξ. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες – όσο πιο διεγερτική είναι η εμπειρία, τόσο πιο πολύ παρακινούνται τα σώματά μας. Γιατί, λοιπόν, η αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί;

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και συνεργάτιδα του ustoday.com, Catalina Lawsin, οι ξεπερασμένοι κοινωνικοί ρόλοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό. «Αυτές οι κοινωνικές προσδοκίες καθιστούν δύσκολο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες να αισθάνονται αυτοπεποίθηση και να απολαμβάνουν πλήρως το σεξ. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν», σημειώνει σε άρθρο της.

Η κοινωνία μπορεί να φταίει για τη δυστυχισμένη σεξουαλική σας ζωή, όχι ο σύντροφός σας

Στο ίδιο άρθρο η ειδικός συνεχίζει αναλύοντας το γιατί μπορεί οι ξεπερασμένοι φυλετικοί ρόλοι οδηγούν σε μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και όρεξη.

«Οι έμφυλες νόρμες παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο μέσα όσο και έξω από την κρεβατοκάμαρα. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες συχνά αισθάνονται ότι οι γυναίκες γνωρίζουν τα πάντα όταν πρόκειται για το σεξ – θεωρούνται οι “φύλακες του σεξ – ενώ οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι είναι δική τους δουλειά να “παραδοθούν” στους συντρόφους τους.

Η κοινωνία έχει διαιωνίσει αυτά τα έμφυλα στερεότυπα- η ανδρική ευχαρίστηση έχει προτεραιότητα, ενώ οι γυναίκες συχνά εξακολουθούν να θεωρούνται αντικείμενα ευχαρίστησης.

Θέλετε αποδείξεις; Μην κοιτάξετε παραπέρα από το χάσμα του οργασμού: Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες έχουν λιγότερους οργασμούς από τους άνδρες συντρόφους τους, ενώ οι λεσβίες γυναίκες όχι. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι λεσβίες γυναίκες αναφέρουν ότι κάνουν σεξ λιγότερο συχνά σε μακροχρόνιες σχέσεις, είναι εξίσου ικανοποιημένες.

Πώς το πετυχαίνουν αυτό; Με το να επεκτείνουν τη σεξουαλική τους οικειότητα ώστε να περιλαμβάνει μια ποικιλία σωματικών αγγιγμάτων και συναισθηματικών συνδέσεων.

Και αυτοί οι επί μακρόν διαιωνιζόμενοι ρόλοι των φύλων δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνο τη σεξουαλική εμπειρία των γυναικών. Οι άνδρες, επίσης, μπορεί να αισθάνονται πιεσμένοι, αποκτώντας έτσι άγχος απόδοσης και προβλήματα διέγερσης».

Η λύση βρίσκεται εκτός κρεβατοκάμαρας

Πώς μπορείτε λοιπόν να διαταράξετε αυτούς τους ρόλους των δύο φύλων για να κάνετε το σεξ πιο απολαυστικό; Η δουλειά ξεκινά έξω από την κρεβατοκάμαρα, σύμφωνα με την ειδικό.

Για να απολαμβάνουν οι γυναίκες περισσότερο το σεξ, πρέπει να εμπιστεύονται τον άλλον και να ξέρουν ότι θα τις φροντίσουν. Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόκληση όταν περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους διεκδικώντας πράγματα για τον εαυτό τους στη δουλειά και προσπαθώντας να σταθούν σε εργασιακούς χώρους με κανόνες που ανταποκρίνονται μόνο σε άντρες ή επιστρέφοντας σε ένα σπίτι για να αναλάβουν το ρόλο του διαχειριστή του νοικοκυριού. Οι άνδρες, από την πλευρά τους, μπορεί να δυσκολεύονται να δείξουν ενσυναίσθηση ή μεγαλύτερη ευαισθησία.

Η ψυχολόγος, πάντως, λέει πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προωθήσετε την ισότητα στη σχέση σας, γεγονός που θα οδηγήσει σε βαθύτερη οικειότητα και καλύτερο σεξ.

Δοκιμάστε τα παρακάτω για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή

Φροντίστε συναισθηματικά το ταίρι σας

Η συναισθηματική φροντίδα περιλαμβάνει την ενεργή ακρόαση, τον προβληματισμό, τις ερωτήσεις που προωθούν την κατανόηση και τη διερεύνηση της εμπειρίας του συντρόφου σας. Με το μοίρασμα, μαθαίνετε και οι δύο ότι η έκφραση των συναισθημάτων σας είναι κάτι θετικό και ευπρόσδεκτο στην σχέση σας και σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς.

Προωθήστε την ισότητα εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας

Η ευχαρίστηση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που επί μακρόν το απολάμβαναν μόνον οι άνδρε. Όμως, όλοι αξίζουν την ευχαρίστηση και η ισότητα προάγει τη βαθύτερη σύνδεση και την οικειότητα. Μπορείτε να αποφασίσετε πώς θέλετε να «παίξετε» με τη δύναμη στη σχέση σας. Θυμηθείτε, το θέμα είναι να αγκαλιάσετε τις επιθυμίες σας, να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να δημιουργήσετε τη σχέση που επιθυμείτε και οι δύο, με τους δικούς σας όρους.

Εστιάστε στη δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς

Για παράδειγμα, ανταλλάξτε τις δουλειές του σπιτιού κι αν ο ένας από τους δύο δεν συμμετέχει καθόλου, αυτό καλύτερα να το διορθώσετε. Συζητήστε πόσο άνετα αισθάνεστε και οι δύο με αυτές τις εργασίες και ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν για να προωθηθεί η δικαιοσύνη και η κατανόηση. Σιγά σιγά όλο αυτό το θετικό συναίσθημα που θα αποκομίσετε θα μεταφερθεί και στο κρεβάτι.

marieclaire.gr