Στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου Λαρίσης χοροστάτησε το απόγευμα της Κυριακής ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος κατά την ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας.

Ο κ. Ιερώνυμος, που πλαισιωνόταν από τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό και τους συνεφημερίους του ναού, παίρνοντας αφορμή από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας ανέφερε πως δεν προσφέρεται για κατανόηση αλλά για βίωμα και αποτύπωμα στην ψυχή μας.

«Όσο προσεκτικά και να τη ζήσουμε δεν μπορούμε πότε να την εξαντλήσουμε. Πέρα από κάτι το πολύ όμορφο είναι και κάτι το πολύ δύσκολο και προκλητικό, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με την ψυχή μας», σημείωσε ο μητροπολίτης για να προσθέσει πως για αυτό πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρον. «Να περπατάμε δίπλα από το Χριστό και να φτάσουμε ακόμη και να συσταυρωθούμε για να νεκρώσουμε τα πάθη μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Ιερώνυμος δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τον Θεό αλλά μπορεί όμως να τον ζήσει. «Αυτό είναι η πρόσκληση που και η εκκλησία απευθύνει στην κάθε Μεγάλη Εβδομάδα και στον κάθε πιστό», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως, «η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι για δουλειές αλλά είναι για ακολουθίες και αν αυτό το κατανοήσουμε τότε θα δούμε και την προοπτική της εκκλησίας».

Ο μητροπολίτης Λαρίσης κατέληξε ωστόσο λέγοντας πως, «η εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα μας καλεί σε συγκεκριμένου τύπου προσευχή με συγκεκριμένη σειρά, αρχή, μέση και τέλος. Πρέπει να την ζήσουμε θυσιάζοντας κάτι από τον εαυτό μας και κάτι από τον εγωισμό μας, για να είναι αυτή που θα αφήσει αποτύπωμα στην ψυχή μας και θα μας κάνει να πάρουμε αποφάσεις άγιες και ιερές και θα μας οδηγήσει σε έναν τρόπο ζωής τέτοιο, που πραγματικά θα μας καθιστά πρώτα ανθρώπους και μετά ανθρώπους του Θεού».

ΝΕΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΝΑΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά παρουσίασε τον νέο εφημέριο της ενορίας αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Τάσιο, ο οποίος από τη Δευτέρα της Διακαινησίμου θα αναλάβει τη διακονία του στο ναό ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι αυξημένες του ανάγκες, ενώ ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς να πορευθούν εν μετανοία και προσευχή τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, για να αξιωθούμε να βιώσουμε την ανάσταση του Κυρίου μέσα στις καρδιές μας.

Να σημειωθεί, ότι η ακολουθία του Νυμφίου μεταδόθηκε ζωντανά από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.

Aναστάσιος Βόπης - orthodoxia.info