Κλειστές από την Τρίτη έως αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν οι σήραγγες των Τεμπών από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, για έργα συντήρησης που εκτελούνται κάθε χρόνο.

Η διπλή σήραγγα Τ2 της Κοιλάδας των Τεμπών, μήκους 6 χλμ., είναι μια από τις τρείς σήραγγες (Τ1- Τ2- Τ3), που λειτουργεί η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και είναι η μεγαλύτερη στην νοτιοανατολική Ευρώπη, εξηγεί ο Γρηγόρης Λιογγαρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας.

«Η οδική ασφάλεια είναι θέμα ζωτικής σημασίας και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και λειτουργίας».

Εάν συμβεί κάτι μέσα στην σήραγγα τότε κλείνουν οι μπάρες εισόδου- εξόδου απαγορεύοντας την είσοδο άλλων οχημάτων. Αναλόγως του συμβάντος και σε περίπτωση κινδύνου ο οδηγός πρέπει να αφήσει το όχημα με τα κλειδιά επάνω, να διαφύγει από κάποια έξοδο και να πάει στην διπλανή σήραγγα, η οποία κλείνει επίσης και έτσι δεν κινδυνεύει να παρασυρθεί από κάποιο διερχόμενο όχημα, σημειώνει ο κ. Λιογγαρίδης.

Τα μέσα που έχει στην διάθεσή του ο οδηγός είναι οι σήραγγες διαφυγής, ενώ πυροσβεστικές φωλιές βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής.

Πολύ σημαντικό είναι η ξεκούραση του επαγγελματία οδηγού, για να είναι ασφαλές το ταξίδι του. Για αυτόν τον λόγο δημιουργείται ένας χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων στο Αερινό Μαγνησίας. Οι οδηγοί αυτών των οχημάτων βρίσκονται στο τιμόνι για πολλές ώρες και χρειάζονται έναν Ο χώρος βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του καλοκαιριού.

Ανώτατο όριο ταχύτητας εντός της σήραγγας είναι τα 80 χλμ την ώρα. Υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που εντοπίζουν ένα οδηγό με υπερβολική ταχύτητα και με φωνητικό μήνυμα ενημερώνεται για να την μειώσει.

Στόχος όλων των έργων και της εταιρείας είναι να φτάσει σε μηδενικά τροχαία ατυχήματα, έως το 2050 ή και νωρίτερα. Το κέντρο διαχείρισης ελέγχου της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που βρίσκεται στα διόδια Μοσχοχωρίου, εκεί όπου υπάρχει ο πλήρης έλεγχος για ό,τι κινείται κατά μήκος της οδού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων και για τις δύο κατευθύνσεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιείται από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ευαγγελισμού έως τα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας – Πιερίας.

ertnews.gr