Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, αναφέρει τα εξής: 

Το Υπουργείο Υγείας καταθέτει στην Βουλή Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Καταργεί την θεμελιώδη αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού.
Δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιώντας οξυμμένα υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, κάνει ακόμη ένα βήμα ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών.
Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια των απογευματινών χειρουργείων, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, με ταυτόχρονη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Είναι ψέμα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Απεναντίας βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει.
Οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες, η υγεία ως εμπόρευμα, το ΕΣΥ γίνεται ο προθάλαμος των ιδιωτικών ιατρείων. Με το νομοσχέδιο οι γιατροί του ΕΣΥ τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούν ιδιωτικά ιατρεία έξω με αποτέλεσμα να παίρνουν τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες οδηγούν την πελατεία τους μέσα στο ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, την εντατικοποίηση, τους καθηλωμένους μισθούς. Αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ώστε να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, εναποθέτει τη λύση στους ιδιώτες γιατρούς για την κάλυψη κάποιων κενών, αν και εφόσον το επιλέξουν με κριτήριο την ενίσχυση του εισοδήματός τους. Αν δεν το επιλέξουν όπως άλλωστε έγινε την περίοδο της πανδημίας, τι θα συμβεί;
Η συνειδητή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και της απαξίωσης του από την κυβέρνηση της ΝΔ πηγάζει από την φιλοσοφία της για ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Η κυβέρνηση διαθέτει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου για τις υποδομές Υγείας, όταν η Ιταλία διαθέτει το 10%.Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού και χειρουργείο είναι ο δούρειος ίππος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Πρώτα απαξιώνουμε το σύστημα και μετά το διαλύουμε.
Η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται από τη δυνατότητα τους να τις πληρώσουν. Ειδικά σήμερα που το εισόδημα εξανεμίζεται εξαιτίας των αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα.
Επιπλέον, με την παροχή δυνατότητας σε γιατρούς του ΕΣΥ για παράλληλο ιδιωτικό έργο, εγείρονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς. Όμως και μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ δημιουργούνται γιατροί πολλών ταχυτήτων, αφού με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα σε όλους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία, με στόχο την αναγέννηση του ΕΣΥ. Για εμάς, είναι καθοριστικής σημασίας η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα. Το ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και να αποκλείονται φαινόμενα συναλλαγής ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.