Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας απαντά στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Ευαγγέλου για το σύστημα της άρδευσης και την περιβαλλοντική επιβάρυνση:

«Είναι πλέον γνωστή η τακτική του κ. Ευαγγέλου να επανέρχεται σε θέματα στα οποία έχουν δοθεί απαντήσεις και έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση, μόνο και μόνο για να χαϊδέψει τα αυτιά όσων ξεβολεύτηκαν από το νέο αδιάβλητο σύστημα της άρδευσης. Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Ευαγγέλου στα χρόνια της θητείας του άφησε σκόπιμα ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην άρδευση, ώστε κάποιοι εκλεκτοί να επωφελούνται και να μην πληρώνουν ποτέ το νερό που κατανάλωναν.

Αυτούς λοιπόν τους «εκλεκτούς» που υποχρεώνονται πλέον να πληρώσουν, τους ενόχλησε πολύ που ο δήμος δημοσιοποίησε τα στοιχεία όλων των αρδευτών ανά πομόνα και πηγή άρδευσης, καθώς νόμιζαν ότι μπορούν ακόμη και σήμερα να αυθαιρετούν.

Πριν γίνει λοιπόν υπερασπιστής των «αόρατων» αρδευτών ο κ. Ευαγγέλου, καλό είναι να ρίξει μια ματιά στη νομοθεσία για τη χρέωση του αρδευτικού νερού και τον κανονισμό της άρδευσης του δήμου. Θα καταλάβει τότε τι δεν έκανε καλά τόσα χρόνια με το σύστημα της άρδευσης, με τα δίκτυα διαλυμένα, τα έσοδα στα τάρταρα και τη ΔΕΗ στον ουρανό. Θέλει μήπως ο κ. Ευαγγέλου να του στείλουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ της περιόδου του και τα αντίστοιχα έσοδα ανά έτος; Θα τα θυμάται καλά φαίνεται, αφού δεν τα έχει ζητήσει μέχρι σήμερα.

Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι στους περισσότερους δήμους και ΤΟΕΒ της χώρας η χρέωση γίνεται με βάση την υπ' αρ. οικ. 135275/19-5-2017 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 1751/22-5-2017 και αφορά την «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».

Στην απόφαση αυτή και συγκεκριμένα στο άρθρο 11 προβλέπεται ότι η χρέωση του νερού άρδευσης γίνεται με βάση ένα σταθερό τέλος και ένα μεταβλητό τέλος ανά μονάδα νερού, που μπορεί να εκτιμάται «είτε κατά έκταση γης και είδος καλλιέργειας καθώς και μέθοδο άρδευσης, είτε κατά χρόνο χρήσης του αρδευτικού νερού, ανάλογα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα».

Αυτό ακριβώς εφαρμόζεται και στο Δήμο Ελασσόνας, με την περαιτέρω προοπτική να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η τοποθέτηση υδρομετρητών σε όλους τους χρήστες μέσα στην επόμενη διετία.

Όσο για την περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Ευαγγέλου για τη σπατάλη του νερού, να του θυμίσουμε αυτά που έχει αποφασίσει το ΔΣ και σκοπίμως αποκρύπτει στις ανακοινώσεις του ότι η κατανάλωση του κάθε χρήστη συνδέεται ευθέως με τη δηλούμενη έκταση και καλλιέργεια, σύμφωνα με τον πίνακα κυβικών που εξέδωσε η Διεύθυνση Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έτσι, μετά από χρόνια γίνεται επιτέλους σοβαρή δουλειά στην άρδευση του δήμου μας και μπορούμε έτσι να εξασφαλίσουμε επαρκές νερό για τα επόμενα χρόνια, για καλύτερο εισόδημα και μία λελογισμένη αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων».