Εδώ και μερικά χρόνια η δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως η «ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου». Για το σκοπό αυτό, το Μουσικό Σχολείο Λάρισας και ιδιαίτερα η ομάδα του EPAS «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αφιέρωσε ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο στην πραγματοποίηση σχετικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η διευθύντρια του Σχολείου μας κ. Αθηνά Μήλιου τόνισε για τις δράσεις αυτές ότι «κύριος σκοπός τους είναι η προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους, αλλά και η αποφυγή της παραπληροφόρησης και της εκμετάλλευσης».

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 – σε σύμπραξη με το 4ο Γενικό Λύκειο Λάρισας αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο με επικεφαλής τον διευθυντή τους κ. Πέτρο Δημοβέλη – αναπτύχθηκε το θέμα «Fake News και Δημοκρατία». Κατά τη διάρκεια της δράσης προβλήθηκαν videos και συζητήθηκε το θέμα των ψευδών ειδήσεων και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Τα παιδιά με πολλή ωριμότητα εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και επικοινώνησαν τις απόψεις τους με αξιοζήλευτο ήθος.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου εισηγητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, ο οποίος αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και απρόσεκτη χρήση του.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους μαθητές του σχολείου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως Cyber Bullying ενώ, στο τέλος της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος στους παρευρισκόμενους μαθητές για υποβολή ερωτήσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό (GDPR), ένα νέο νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μόνο με γονική συναίνεση. Η Διευθύντρια κ. Μήλιου Αθηνά και η ομάδα EPAS ευχαρίστησαν τον κ. Λιόβα για την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωσή του, σχετικά με την ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.

Στις 6 Φεβρουαρίου η ομάδα του προγράμματος eTwinning “Lighthouses that illuminate”. (Φάροι που φωτίζουν) υλοποίησε σχετική δράση για το ασφαλές διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας eTwinning – Twinspace με μαθητές γυμνασίου , στο πλαίσιο της ψηφιακής επικοινωνίας με μαθητές από σχολεία της πόλης Murcia της Ισπανίας.

Στις 9 Φεβρουαρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε ο κ. Αναστάσιος Αραμπατζής,  εκπρόσωπος της Homo Digitalis. Η πλούσια σε πληροφορίες και παραδείγματα ενημέρωση των μαθητών αφορούσε στον ψηφιακό εκφοβισμό και τους τρόπους αντιμετώπισής του, στο ψηφιακό αποτύπωμα και τα δικαιώματα που μας παρέχει η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη η συζήτηση κάλυψε ευρύτερα θέματα, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η χρήση καμερών, η ηθική της χρήσης της τεχνολογίας και άλλα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με εύστοχες ερωτήσεις και καίριες απορίες και προβληματισμούς έλαβαν από τον ομιλητή απαντήσεις που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν τις «κακοτοπιές του διαδικτύου».

Υπεύθυνες καθηγήτριες του EPAS: Τζόκα Βάια, Τσοτσάνη Ευθυμία, Μήλιου Αθηνά, Κοσμάνου Βασιλική, Τσιούκα Ευαγγελία, Κακαγιάννη Βασιλική.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος eTwinning «Φάροι που φωτίζουν – Lighthouses that illuminate»: Τσιούκα Ευαγγελία, Γατσιού Ελένη, Κακαγιάννη Βασιλική, Κοσμάνου Βασιλική, Ρήτου Κασσιανή, Τόλιου Ζωή.