Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους.

Είπε επίσης ότι δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στην Ολομέλεια για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας.

«Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας» τόνισε.

Όπως είπε, επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες:

Στήριξη των κατοίκων για να ξαναχτίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους.

Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ., ενώ σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ. Μίλησε επίσης για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Ανέφερε, δε, ότι δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα.

«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» ανέφερε. Αναφορικά με τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ στάθηκε στις αυτοψίες σε υποδομές, προκειμένου να αποκατασταθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» είπε και στάθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ., υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Ανέφερε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα είπε ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

naftemporiki.gr